yoghurtbrood
- Brood
- > 120 min.
Ingrediënten
500 gram fijn volkoren tarwemeel; 15 gram instant gist (ongeveer 1 volle eetlepel); 10 gram zout (ongeveer 2 afgestreken theelepels) ; 3-3,5 dl lauwe magere yoghurt.Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1853,75 kcal |
Koolhydraten | 335,40 g |
Eiwitten | 82,53 g |
Vetten | 11,05 g |
Bereidingswijze
Meng het meel, zout en gist in een kom. Maak in het midden een kuiltje en giet de yoghurt erin.
Kneed het deeg minstens 10 minuten tot er een gladde, soepele en elastische bal ontstaat. Voeg als het te droog is wat lauw water toe.
Leg het deeg in een kom en dek af met een vochtige doek. Laat het deeg 60 minuten rijzen.
Kneed het deeg opnieuw en vorm er een rond brood van.
Leg het brood op een ingevette bakplaat. Knip of snijd in de bovenkant van het brood op twee plaatsen een sleuf van 1 cm diep over de volledige lengte van het brood.
Bestrijk het brood met water en bestrooi het met behulp van een zeef met volkorenmeel.
Dek het brood af met een vochtige doek en laat het 45 minuten rijzen tot het 2 keer zo groot is geworden.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet het brood in de warme oven en bak het in 35-45 minuten bruin.
Haal het brood vanuit de oven meteen van de bakplaat af en laat het op een rooster afkoelen.
Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer er op geklopt wordt.