1. Home
  2. Recepten
  3. Joodse keuken
  4. Agneau aux pruneaux (lamsvlees met pruimen)

Agneau aux pruneaux (lamsvlees met pruimen)

Door: puddinkje

  • Joods, Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 24-02-2004

Ingrediënten


4 el (arachide) olie1 grote ui, fijngesneden2 teentjes knoflook, fijngesneden1 kilo ontbeende lamsschouder of lamsnek, in blokjeszout en zwarte peperhalve tl saffraanpoederhalve-1 tl gemberpoederkwart tl gemalen nootmuskaat500 gram gedroogde ontpitte pruimen2 tl gemalen kaneeleventueel 1-3 el honing of suiker1 el sesamzaad100 gram blanke amandelen of 75 gram walnoten, grof gehakt



Marokkaanse joden namen de Arabische gewoonte over om op feestdagen met honing of suiker gezoet vlees te serveren. Dit stoofde zij in tajines. Met Pesach (joods Pasen) wordt schaap of lam gegeten om te herdenken dat de joodse slaven op de avond voor de Exodus lammeren offerden.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Olie verhitten en hierin ui en knoflook ca 5 minuten zachtjes bakken. Vlees torvoegen en ongeveer 10 minuten meebakken. Zout, peper, saffraan, gember en nootmuskaat toevoegen. Heet water op vlees schenken tot het onder staat, roeren en vlees op laag vuur 75-90 minuten stoven. Zo nodig nog wat water toevoegen. Pruimen, kaneel, eventueel honing en peper naar smaak toevoegen. Gerecht nog 15-20 minuten laten stoven. Saus moet nu genoeg ingekookt zijn. Sesamzaadjes en amandelen of walnoten op laag vuur in droge pan licht roosteren en vlak voor serveren over vlees strooien.

Serveertip

Voeg honing naar smaak toe, want zelfs zonder honing is het gerecht al zoet genoeg.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van puddinkje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top