Coq au vin
- Frans,
- 30-60 min.
- Geplaatst op 31-01-2004
Coq au Vin is oorspronkelijk een gerecht uit de huiselijke keuken, maar tegenwoordig staat het ook op de kaart van gerenommeerde restaurants zoals van de beroemde Georges Blanc. Lijkt moeilijker dan het is! Ideaal voor lang tafelen met vrienden.
Ingrediënten 4 personen
- 1 grote braadkip (ca. 1500 g),
- 100 gr. ontbijtspek,
- 4 worteltjes,
- 10 sjalotjes,
- 1 rode ui,
- 1 bakje kastanjechampignons (250 g),
- 2 teentjes knoflook,
- 2 eetlepels (arachide)olie,
- 20 g. roomboter,
- zout,
- versgemalen peper,
- 2 eetlepels bloem,
- 4 dl volle rode wijn (Bourgogne),
- 1 pot gevogeltefond (380 ml) ,
- 1 Laurierblad,
- 1 takje tijm,
- suiker,
- 4 takjes peterselie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 451,29 kcal |
Koolhydraten | 69,17 g |
Eiwitten | 48,58 g |
Vetten | 54,61 g |
Benodigdheden
scherp vleesmes (of wildschaar), keukenpapierVoorbereiding
Kip met scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken verdelen (drum- sticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Spek in reepjes snijden. Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden. Sjalotjes en ui pellen. Ui en 2 sjalotjes fijnsnipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren. Knoflook pellen en fijnhakken.
Bereidingswijze
In grote braadpan olie verhitten. Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van boter in pan doen en stukken kip op half- hoog vuur rondom bruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Hele sjalotten in 2 a 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen. Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten. Gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen.
Bron
Kookboek
Serveertip
Lekker met gekookte aardappels en groene salade.
Laatste reacties
Is n hakmes een idee ?ik vind t n eng ding maar heb de kip in n paar min.in stukken.:)
Hoorde dat je beter de kip eerst beter in water kan koken, heb je meteen een bouillion !! Ben nu met rauwe kip heel lang aan snijden geweest, minsten een uur. Jee wat een werk. Echter was heerlijk, alleen de wijn smaak was dag later wel weg !!
Gisteren gemaakt zomaar op een doordeweekse dag. Ik vind het eigenlijk eten voor een zondag, eigenlijk belachelijk maar door vroeger ingegeven en meegenomen en niet losgelaten :) Het smaakte heerlijk ondanks dat ik de champignons vergeten was. Van het sausje wat ik over heb kun je volgens mij nog een lekkere tomatensaus maken voor spaghetti, dus overmorgen eten wij spaghetti au vin. Lieve groet Cecile
Vandaag gemaakt alleen 2 eenpersoons kippetjes gebruik. Erg lekker voor herhaling vatbaat
Heerlijk een vlugge japie (lidl kruidkoek) toegevoegd. Heerlijk recept
Ik voel me vereerd met zoveel fans van dit recept. Vandaar dat ik nog wat tips toevoeg: 1. Als je de tijd hebt, marineer dan de kip(delen) samen met de wortel en ui 24 uur van te voren. Volg daarna het gewone recept (haal de kip uit de marinade, en doe de wijn met groente in een vergiet, gebruik de wijn van de marinade) 2. In plaats van sjalotjes kun je ook zilveruitjes gebruiken. Handig als je geen kleine sjalotjes kunt krijgen 3. Bindt de kruiden met wat keukengaren bij elkaar, dan is het makkelijker ze er uit te halen. 4. Je hoeft geen hele kip te gebruiken, kippepoten-drumsticks gaat ook prima. Smakelijk! okki_nl aka Oscar
Maak dit recept al jaren en het is iedere keer weer een succes! Dank!
Het is natuurlijk heerlijk, maar COQ au vin, betekent haan! Vroeger kon je gewoon bij AH haan krijgen, nu moet jenaar een poelier, jammer eigenlijk, want haantjes zijn heel wat minder vet en smaken beter.... Gerard
Erg lekker :)
Heerlijk recept, heb het meegenomen. Bedankt, Margrit