Coq au vin

  • Frans,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 31-01-2004
  • Coq au vin

    Coq au vin

    Coq au vin

  • Coq au vin

    Coq au vin

    Coq au vin

  • Coq au vin

    Coq au vin

    Coq au vin

  • Coq au vin

    Coq au vin

    Coq au vin

Coq au Vin is oorspronkelijk een gerecht uit de huiselijke keuken, maar tegenwoordig staat het ook op de kaart van gerenommeerde restaurants zoals van de beroemde Georges Blanc. Lijkt moeilijker dan het is! Ideaal voor lang tafelen met vrienden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 1 grote braadkip (ca. 1500 g),
  • 100 gr. ontbijtspek,
  • 4 worteltjes,
  • 10 sjalotjes,
  • 1 rode ui,
  • 1 bakje kastanjechampignons (250 g),
  • 2 teentjes knoflook,
  • 2 eetlepels (arachide)olie,
  • 20 g. roomboter,
  • zout,
  • versgemalen peper,
  • 2 eetlepels bloem,
  • 4 dl volle rode wijn (Bourgogne),
  • 1 pot gevogeltefond (380 ml) ,
  • 1 Laurierblad,
  • 1 takje tijm,
  • suiker,
  • 4 takjes peterselie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
scherp vleesmes (of wildschaar), keukenpapier

Voorbereiding

Kip met scherp mes (of wildschaar) in 10 stukken verdelen (drum- sticks, dijen, vleugels, borst- en rugdelen). Spek in reepjes snijden. Worteltjes schoonmaken, wassen en in dikke plakjes snijden. Sjalotjes en ui pellen. Ui en 2 sjalotjes fijnsnipperen. Champignons schoonvegen met keukenpapier en halveren. Knoflook pellen en fijnhakken.

Bereidingswijze

In grote braadpan olie verhitten. Spek ca. 1 minuut bakken en met schuimspaan uit pan scheppen. Helft van boter in pan doen en stukken kip op half- hoog vuur rondom bruin bakken. Met schuimspaan uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Hele sjalotten in 2 a 3 minuten lichtbruin bakken. Uit pan nemen. In braadvet ui- en sjalotsnippers en wortel zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook kort meebakken. Bloem erdoor roeren en ca. 30 seconden zachtjes meebakken. Scheutje voor scheutje wijn erdoor roeren tot gebonden saus ontstaat. Toevoegen: fond, laurier, tijm, mespunt suiker, 2 takjes peterselie, zout en peper. Aan de kook brengen en stukken kip erbij doen. Kip afgedekt in ca. 50 minuten zachtjes gaar stoven. Intussen rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. laurier, tijm en peterselie uit kipschotel nemen. Toevoegen: champignons, spek en hele sjalotten. Gerecht nog ca. 10 minuten doorstoven. Op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor opdienen rest van peterselie erboven fijn knippen.

Bron

Kookboek

Serveertip

Lekker met gekookte aardappels en groene salade.

Laatste reacties

oncookingterms avatar
oncookingterms 08-12-2019

Is n hakmes een idee ?ik vind t n eng ding maar heb de kip in n paar min.in stukken.:)

lieuwe777 avatar
lieuwe777 06-12-2019

Hoorde dat je beter de kip eerst beter in water kan koken, heb je meteen een bouillion !! Ben nu met rauwe kip heel lang aan snijden geweest, minsten een uur. Jee wat een werk. Echter was heerlijk, alleen de wijn smaak was dag later wel weg !!

Cecileg avatar
Cecileg 26-01-2017

Gisteren gemaakt zomaar op een doordeweekse dag. Ik vind het eigenlijk eten voor een zondag, eigenlijk belachelijk maar door vroeger ingegeven en meegenomen en niet losgelaten :) Het smaakte heerlijk ondanks dat ik de champignons vergeten was. Van het sausje wat ik over heb kun je volgens mij nog een lekkere tomatensaus maken voor spaghetti, dus overmorgen eten wij spaghetti au vin. Lieve groet Cecile

Kellogg avatar
Kellogg 22-01-2017

Vandaag gemaakt alleen 2 eenpersoons kippetjes gebruik. Erg lekker voor herhaling vatbaat

007Jose avatar
007Jose 26-02-2015

Heerlijk een vlugge japie (lidl kruidkoek) toegevoegd. Heerlijk recept

okki_nl avatar
okki_nl 01-01-2012

Ik voel me vereerd met zoveel fans van dit recept. Vandaar dat ik nog wat tips toevoeg: 1. Als je de tijd hebt, marineer dan de kip(delen) samen met de wortel en ui 24 uur van te voren. Volg daarna het gewone recept (haal de kip uit de marinade, en doe de wijn met groente in een vergiet, gebruik de wijn van de marinade) 2. In plaats van sjalotjes kun je ook zilveruitjes gebruiken. Handig als je geen kleine sjalotjes kunt krijgen 3. Bindt de kruiden met wat keukengaren bij elkaar, dan is het makkelijker ze er uit te halen. 4. Je hoeft geen hele kip te gebruiken, kippepoten-drumsticks gaat ook prima. Smakelijk! okki_nl aka Oscar

petravandillen avatar
petravandillen 31-10-2009

Maak dit recept al jaren en het is iedere keer weer een succes! Dank!

buxtehude avatar
buxtehude 04-08-2009

Het is natuurlijk heerlijk, maar COQ au vin, betekent haan! Vroeger kon je gewoon bij AH haan krijgen, nu moet jenaar een poelier, jammer eigenlijk, want haantjes zijn heel wat minder vet en smaken beter.... Gerard

timsiebers avatar
timsiebers 19-07-2009

Erg lekker :)

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 08-06-2009

Heerlijk recept, heb het meegenomen. Bedankt, Margrit

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten