1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Poffert

Poffert

Door: drentskliek

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-01-2004

Ingrediënten 4 personen


125 gr bloem125 gr boekweitmeel1 tl zout2.5 dl melk15 gr gist75 gr mager rookspek in dobbelsteentjes.


Verder heb je nodig


Koekepan


Dit is een oud recept dat ik ergens vond

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een kom,voeg boekweitmeel en zout toeVerwarm de melk en los de gist op in wat lauwe melkMaak een kuiltje in de bloem en giet de gistoplossing er in Maak goed roerend van uit het midden met een houten lepel - scheutje bij scheutje - met de rest van de lauwe melk - een mooi glad beslagLaat het beslag,afgedekt met een vochtige doek,1 uur op een warm plekje rijzenLaat in een ronde braadpan met een middellijn van circa 20 cm de dobbelsteentjes spek langzaam uit bakkenNeem de pan van het vuur en laat het afkoelenSchep dan het beslag voorzichtig op de spekjes in de panLaat de poffert op een laag vuur in 45 min. aan een kant mooi bruin wordenKeer de poffert om en bak de andere kant snel bruin Dien de poffert warm op en geef er boter en stroop bij

Serveertip

Men noemt het in verschillende plaatsen in drente andersIn de buurt van Meppel is het boffert,en er is ook een gerookte variant van de boffertDie noemt men dan Jan - in - t' hemd ook komt de benaming jan - in - de - zak voor,In de gelderse achterhoek noemt men het puddik in de tromme



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van drentskliek
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top