Lamshachee

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 27-01-2004

Voor de hachee met lamsvlees kies ik bij voorkeur de lappen die van de schouder zijn gesneden. Lappen van de achterbout, die wel veel malser zijn, zijn voor het maken van een goede hachee minder geschikt omdat het vlees door het langdurige stoven veel van de kenmerkende smaak verliest. Wat mij betreft mag er ook een randje vet aan het vlees zitten. De hachee wordt er nog smakelijker door.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 500 gram lams(schouder)lappen

  • zout

  • zwarte peper uit de molen

  • 35 gram boter

  • 1 1/2 eetl. (olijf)olie,

  • 250 gram uien, grof gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt

  • 2 1/2 dl vleesfond, uit potje

  • 2 1/2 dl rode wijn
  • 1 groot laurierblad 'bestoken met 2 kruidnagels

  • 1 dl gezeefde tomaten, uit pot, pak of blik

  • 1 eetl. allesbinder


    voorts:

  • 500 - 600 gram gekookte aardappelen, grof geprakt

  • 1 eetl. fijngehakte (blad)peterselie
  • Boodschappen bestellen
    Benodigdheden
    braadpan

    Voorbereiding

    Maak het vlees droog met keukenpapier. Snijd het in blokjes (ca. 1 1/2 cm) en strooi er wat zout en peper over. Schep alles enkele malen goed door elkaar.

    Bereidingswijze



    Verhit een (braad)pan met dikke bodem. Laat de boter smelten en voeg de olie toe. Wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken. Bak het vlees onder voortdurend omscheppen in ca. 6 minuten lichtbruin. Neem het vlees daarna met een schuimspaan uit de pan en houd het warm. Voeg de uien aan de resterende bakboter/olie toe. Laat ze, onder voortdurend omscheppen, lichtbruin kleuren.

    Breng intussen in een pannetje vleesfond en rode wijn aan de kook.

    Schep het vlees en het knoflook door de uien. Laat alles dan nog 2 - 3 minuten zachtjes bakken. Schenk het kokende fond- en wijnmengsel er bij en voeg het laurierblad met de kruidnagels toe. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat alles anderhalf uur zachtjes sudderen. Schep de hachee van tijd tot tijd even om. Voeg een scheutje water toe indien er (te) veel vocht verdampt en daardoor de kans op aanbranden groot wordt.

    Proef na het sudderen de hachee en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer eerst de gezeefde tomaten er door en voeg daarna allesbinder toe. Laat er onder voortdurend roeren en omscheppen nog even de kook over komen. Verwijder het laurierblad.

    Serveertip

    Prak de gekookte en droog gestoomde aardappelen grof. Schep ze in het midden op voorverwarmde borden. Bedek de aardappelen met de hachee. Bestrooi de gerechten met peterselie. Geef er apart rode kool met appeltjes bij.Voor lamshachee moet je het juiste vlees kiezen. Schouderlappen lenen zich er bij uitstek voor. Ze bevatten veel aromaten en dat komt de smaak van de hachee ten goede. Dat het geen gewone hachee is blijkt onder ander uit het feit dat er tomaten in worden verwerkt.

    Laatste reacties

    donna-bella avatar
    donna-bella 16-11-2004

    Lijkt me lekker, neem het recept gelijk even mee. Groetjes Inge

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten