1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. Spekkoek
  5. Spekkoek

Spekkoek

Door: renee_r

  • Indonesisch, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 25-01-2004

Ingrediënten


100 gr. bloem7 grote eieren of 10 kleine500 gr. (room)boter250 gr. basterdsuiker
50 gr. kaneel25 gr. gemalen anijs15 gr. nootmuskaat15 gr. kruidnagelpoeder
15 gr. gemalen kardemom2 eetl. koffieroom1 vanillestokje, waar je het merg uitschraapt en gebruikt, ca.10 cm. lang of 25 gr. vanillesuikerzout


Verder heb je nodig


Voor de kruiden: 5 gr. is 1 theelepel


Ik denk dat dit wel een van de bekendste zoete gerechten uit de Indonesische keuken, in Nederland, is. Heerlijk en zeeeeeeeer calorierijk ! Pak een stoel en zet die in de buurt van de oven, houd de koek goed in het oog !

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Roer de boter en de helft van de suiker tot een glanzende massa.Scheid de eieren in
dooiers en eiwit.Klop de dooiers schuimig met het restant suiker en klop daarna het
eiwit stijf.Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar met het
geklopte eiwit en de schuimig geroerde eierdooiers.Zeef er de bloem en het zout doorheen
en schep het met de melk nogmaals goed om en om.Verdeel het beslag over 2 kommen in
gelijke delen.Voeg aan een kom de kruiden toe.Dit beslag wordt beige-bruin, het andere
blijft lichtgeel.

Bereidingswijze

Boter een springvorm van circa 27 centimeter doorsnede goed in.Schep hierin een dun laagje
van het lichte beslag.Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn
hoogste stand moet worden ingesteld.Als het beslag gaar is, wat na enkele minuten het
geval is, wordt eenzelfde laagje van het bruine beslag op de gare laag aangebracht.Deze
handeling herhalen tot al het beslag op is.Nadat 5 a 6 laagjes zijn aangebracht, moet de
springvorm op het lagere rooster gezet worden.De koek is klaar als het bovenste laagje
gaar is.

Serveertip

In plaats van een grill kan de spekkoek ook gebakken worden in een oven met aparte
onder- en bovenwarmte.Breng de oven op een temperatuur van 125 graden.Zet de
springvorm met het eerste dunne laagje in de oven en schakel de onderwarmte uit.Bak verder
de koek als in een grill.Selamat Makan !



Reacties (14)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van renee_r
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top