bonenschotel
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Smakelijk gerecht waarin eventueel restanten gare aardappels en groente kunnen worden ver
werkt Bereidingstijd;20 min.Oventijd;25 min.
Ingrediënten 4 personen
1 blik bruine bonen(820 gr.),50 gr.boter/ma-garine,2 uien,300 gr.gekookte aardappels,2 zachtzure appels,1 middelgrote prei,35 gr.
bloem,halve l.melk,1 bouillonblokje,150 gr geraspte pikante kaas,4 eetl,bieslook,zout,
peper,aroma,nootmuskaat,3 eetl.paneermeel,
1 eetl.olijfolie.
Benodigdheden
Ovenvaste schaal oven 180 gr.
Voorbereiding
ui schillen en in ringen snijden,appels schil
len en klokhuis er uit boren en in plakken
van 1 cm.snijden,aardappels in plakken van
halve cm.snijden,prei wassen ,snijd deze over
langs door en verdeel de helften overdwars in
reepjes.Overgiet de bonen met lauw water en
laat dat goed uitlekken.
Bereidingswijze
Bestrijk de ovenschaal met 10 gr.boter leg de plakken ui er in,zoveel mogelijk naast el-
kaar.,daarop de plakjes aardappel,leg hierop
een laagje bonen,dan de schijfjes appel er op
Leg daar op de rest van de bonen,Strooi hier
met zo weinig mogelijk vocht de prei gelijk-
matig over uit.Smelt de rest van de boter in
een steelpan en roer de bloem erdoor Laat deze roux enkele min.goed heet worden zonder
te kleuren.Schuif het rooster in het midden van de oven en verwarm die voor.Schenk onder
geregeld roeren en met kleine hoeveelheden te
lijk de melk bij de roux,doe de bouillonblok
in de saus en roer tot die gaar en glad ge-
bonden is.Roer 100 gr.kaas een mesp.nootmus-
kaat,3 eetl.bieslook en naar smaak peper,zout
en aroma door de saus.Schenk de saus in de
ovenschaal.Zorg ervoor dat de saus over het
gehele gerecht verdeeld wordt.Roer door de rest van de kaas 2-3 eetl.paneermeel en ver-
deel dat over de schaal.Druppel de olie erop
en zet de schaal in de oven.Laat het gerecht gaar en mooi van kleur worden.
Serveertip
Garneer voor het serveren met de rest van de
bieslook.Variant;in plaats van appel,voor-
gekookte koolrabi,aubergine of courgette.Voeg
extra reepjes paprika of augurk toe.