La tarte au citron meringuée (citroentaart)
- Frans, Banket
- 60-120 min.
- Geplaatst op 14-01-2004
Deze verrukkelijke citroentaart kregen als afsluiting van een Frans "landelijk" dinertje bij vrienden. Het recept stond in een Frans tijdschrift. En nu dus op Smulweb!
Ingrediënten 8 personen
Voor het deeg:125 gr gezeefde bloem - 60 gr harde boter in stukjes - 50 gr suiker - 1 ei - 1 mespunt zout
Garnituur:
3 citroenen - 3 eieren - 150 gr poedersuiker - 30 gr boter
Merengue:
3 eiwitten - 150 gr poedersuiker
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 304,07 kcal |
Koolhydraten | 44,42 g |
Eiwitten | 4,67 g |
Vetten | 11,47 g |
Benodigdheden
zesteur (=citroentrekker) - bakvorm ± 25 cm doorsnedeVoorbereiding
Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en vorm hiervan een deegbal. Pak het deeg in plastic folie en laat het deeg ± 30 minuten in de koelkast rusten. (Ik bekleed vaak de ingevette en met bloem bestoven vorm al met het deeg en zet dit met vorm en al in de koelkast).
Verwarm de oven voor op 160° en bak het deeg blind (bedekt met bakpapier en bak-knikkers of bonen) even 15 min. voor. Afhankelijk van de ovenwarmte kun je er ook voor kiezen het deeg 25 minuten voor te bakken. De bodem wordt dan nog knapperiger.
Haal met een zesteur schilletjes van de citroenen en pers de citroenen uit. Doe dit samen met de overige ingrediënten voor het garnituur in een pan en zet alles op een heel laag vuur, blijf roeren tot je een dikke vla hebt (niet laten koken want dan schiften de eieren!).
Je moet echt blijven roeren tot de vulling dik wordt. Kan even duren. Je kunt de vulling ook au bain marie verwarmen (klein pan in grote pan met kokend water!)
Giet de dikke vulling over de voorgebakken deegbodem.
Bereidingswijze
Schakel de oven terug op 130°C en zet de taart nog ± 15 minuten in de oven.
Sla de eiwitten stijf met een snufje zout. Voeg beetje voor beetje de poedersuiker erbij. Verdeel de merengue over de gebakken taart. Zet de taart 5 minuten onder de hete grill.
Bron
van vrienden uit Frans tijdschrift
Serveertip
Een heerlijk dessert, maar ook bij koffie of thee niet te versmaden.
Laatste reacties
Dit recept is bij mij aan alle kanten mislukt... Het deeg werd een kleffe bal die ik met geen mogelijkheid in het bakblik kreeg De vulling ging schiften Er kwam eigeel bij het eiwit Ik deed de suiker gelijk bij het eiwit dus het werd niet stijf De merengue verbrandde in de oven.... Maar........hij was toch echt nog verrukkelijk!!
Ik heb deze taart net gemaakt. Hij is overheerlijk!! Dank je wel voor het recept!
Is natuurlijk heerlijk, maar wel veel werk.....bestelbaar??, groet Roger
Deze smaakte net als de taart die ik in Frankrijk heb gegeten :) Supergoed gelukt (ondanks dat mijn vla een beetje slap was, ik denk dat ik grote citroenen had) dus voor herhaling vatbaar!
Bedankt Tos29 voor de mooie foto die je bij mijn recept hebt geplaatst (laatste foto!)
Ontzettende lekkere taart. Ook redelijk snel te maken. De bodem heb ik ruim een half uur zonder wat erin in de oven gezet en hij was heerlijk knapperig. Voor de eiwitpieken had ik niet genoeg eieren in huis, maar zonder deze is dit nog steeds een fantastisch recept. Dank!
Ontzettende lekkere taart. Ook redelijk snel te maken. De bodem heb ik ruim een half uur zonder wat erin in de oven gezet en hij was heerlijk knapperig. Voor de eiwitpieken had ik niet genoeg eieren in huis, maar zonder deze is dit nog steeds een fantastisch recept. Dank!
N.a.v. vraag destil heb ik het recept iets bijgewerkt. De citroensap en schil moeten gelijk met de overige ingrediënten voor het garnituur in de pan.
Vraagje, ik mis het gedeelte wat je met het citroensap en schil moet doen? Gaat dat tegelijk met de overige ingredienten voor de garnituur in de pan?
Staat nu in de oven, ruikt alvast heerlijk. Ga hem volgende keer ook maken met limoenen, als alternatief voor Key Lime Pie. Goed idee!Vanavond eten we hem bij een familiefeestje.