1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Taart
  5. La tarte au citron meringuée (citroentaart)

La tarte au citron meringuée (citroentaart)

  • Frans, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 14-01-2004

Ingrediënten 8 personen


Voor het deeg:
125 gr gezeefde bloem - 60 gr harde boter in stukjes - 50 gr suiker - 1 ei - 1 mespunt zout
Garnituur:
3 citroenen - 3 eieren - 150 gr poedersuiker - 30 gr boter

Merengue:
3 eiwitten - 150 gr poedersuiker


Verder heb je nodig


Zesteur (=citroentrekker) - bakvorm ± 25 cm doorsnede


La tarte au citron meringuée (citroentaart)
La tarte au citron meringuée (citroentaart)
La tarte au citron meringuée (citroentaart)
La tarte au citron meringuée (citroentaart)
citroen-meringuetaart
citroen-meringuetaart

Deze verrukkelijke citroentaart kregen als afsluiting van een Frans "landelijk" dinertje bij vrienden. Het recept stond in een Frans tijdschrift. En nu dus op Smulweb!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en vorm hiervan een deegbal. Pak het deeg in plastic folie en laat het deeg ± 30 minuten in de koelkast rusten. (Ik bekleed vaak de ingevette en met bloem bestoven vorm al met het deeg en zet dit met vorm en al in de koelkast).
Verwarm de oven voor op 160° en bak het deeg blind (bedekt met bakpapier en bak-knikkers of bonen) even 15 min. voor. Afhankelijk van de ovenwarmte kun je er ook voor kiezen het deeg 25 minuten voor te bakken. De bodem wordt dan nog knapperiger.
Haal met een zesteur schilletjes van de citroenen en pers de citroenen uit. Doe dit samen met de overige ingrediënten voor het garnituur in een pan en zet alles op een heel laag vuur, blijf roeren tot je een dikke vla hebt (niet laten koken want dan schiften de eieren!).
Je moet echt blijven roeren tot de vulling dik wordt. Kan even duren. Je kunt de vulling ook au bain marie verwarmen (klein pan in grote pan met kokend water!)
Giet de dikke vulling over de voorgebakken deegbodem.

Bereidingswijze

Schakel de oven terug op 130°C en zet de taart nog ± 15 minuten in de oven.
Sla de eiwitten stijf met een snufje zout. Voeg beetje voor beetje de poedersuiker erbij. Verdeel de merengue over de gebakken taart. Zet de taart 5 minuten onder de hete grill.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Een heerlijk dessert, maar ook bij koffie of thee niet te versmaden.

Bron

Van vrienden uit Frans tijdschrift



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (43)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top