1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Joodse keuken
  5. Albondigas

Albondigas

Door: recepten_van_omalidy

  • Joods, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-01-2004

Ingrediënten 6 personen


Albondigas werden al meer dan vijfhonderd jaar geleden door de joden in Spanje gegeten. Toen zij in 1492 uit Spanje werden verdreven, namen ze niet alleen hun taal, het Ladino mee, maar ook hun recepten. Nu worden albondigas gegeten in Noord-Afrika, Turkije, of op de Balkan of waar deze 'Spaanse' joden ook zijn gaan wonen. Je kunt aan de smaak van de gehaktballetjes proeven waar de maker of zijn familie vandaan komt of woont. In Egypte smaken ze naar komijn en koriander, in Turkije naar kaneel en in Marokko naar peper, gember, kurkuma (koenjit) en nootmuskaat.
500 gr lams- of rundergehakt
2 eieren
2,5 eetlepels (matze)meel of geweekte broodkruimels
1 theelepel zout
1 fijngehakt knoflookteentje
1 klein gesneden ui
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 theelepel kruiden die jij lekker vindt



Albondigas, kofta, yullikas, boulettes, ketsitses.... joodse geahktballetjes, je hebt ze in alle soorten en maten. het ligt er maar net aan in welk land je woont of waar je ouders of grootouders vandaan komen. Een ding is zeker, joodse (nou ja, koosjere) gehaktballetjes zijn nooit gemaakt van varkensvlees.
Meegenomen door kleindochter uit het 'Joods Historisch Museum' in Amsterdam.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Breek de eieren en houdt het geel en het wit gescheiden. Klop eerst het eigeel en daarna (in een andere kom) het eiwit. Meng alle ingredienten (behalve het eiwit) door elkaar. Schep vervolgens het stijfgeklopt eiwit er doorheen. Kneed alles samen tot een stevige massa. Maak met je handen kleine balletjes.

Bereidingswijze

Verwarm de olie in de pan en bak de balletjes hierin bruin braden. Na een paar minuten draai je het vuur wat lager en doe je er voorzichtig twee lepels water bij. Doe het deksel half op de pan en laat de albondigas in een half uur gaar worden. Tussendoor kun je er nog een eetlepel water bij doen.

Serveertip

Als je wilt, maak er dan nog een sausje bij en giet je de albondigas met rijst, couscous of iets anders lekkers.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van recepten_van_omalidy
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top