Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Oliebollen
  5. De lekkerste oliebollen

De lekkerste oliebollen

Door: kittenfairy

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 06-01-2004

Ingrediënten 4 personen


750 gram bloem
1 eetlepel zout
2 eieren
35 gram roomboter
10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
750 ml melk
3 theelepels basterdsuiker
200 gram witte rozijnen
200 gram blauwe rozijnen
2 kleine goudreinetten
kaneel naar smaak
poedersuiker


Verder heb je nodig


Mixer met gardes of keukenmachine
schone friteuse of ouderwetse (emaille) frituurpan
zonnebloem- of sojaolie
schuimspaan
2 eetlepels
2 grote beslagkommen
2 schalen of vergieten
veel keukenpapier
schone theedoeken


Een recept voor overheerlijke oliebollen dat al decennia lang een groot succes is binnen en buiten mijn familie.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
Verwarm de melk tot kamertemperatuur.
Smelt de roomboter in een pannetje.
Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier.

Bereidingswijze

1. Doe de bloem en het zout in een grote beslagkom.
2. Meng de gist en de suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de melk er bij zodat een gladde massa ontstaat.
3. Roer nu de losgeklopte eieren er door tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
4. Voeg de gesmolten roomboter toe.
5. Voeg kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig; er mag gerust een eetlepel of meer door.
6. Meng voorzichtig de rozijnen en de stukjes appel door het beslag.
7. Verdeel het beslag over 2 kommen (of gebruik 1 hele grote kom of schone emmer) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Zet op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten.
9. Verwarm de olie tot ongeveer 160 graden.
10.Dompel de lepels even in de hete olie en maak hiermee kleine bergjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie! Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om.
11. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uit laten leggen en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.
12. Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

Eet smakelijk!

Serveertip

Met dit deeg moeten ongeveer 50 oliebollen gemaakt kunnen worden.



Deel dit recept

Reacties (22)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kittenfairy
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top