De lekkerste oliebollen

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 06-01-2004
  • De lekkerste oliebollen

    De lekkerste oliebollen

    De lekkerste oliebollen

  • De lekkerste oliebollen

    De lekkerste oliebollen

    De lekkerste oliebollen

Een recept voor overheerlijke oliebollen dat al decennia lang een groot succes is binnen en buiten mijn familie.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gram bloem
1 eetlepel zout
2 eieren
35 gram roomboter
10 gram gedroogde gist of 30 gram verse gist
750 ml melk
3 theelepels basterdsuiker
200 gram witte rozijnen
200 gram blauwe rozijnen
2 kleine goudreinetten
kaneel naar smaak
poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
mixer met gardes of keukenmachine
schone friteuse of ouderwetse (emaille) frituurpan
zonnebloem- of sojaolie
schuimspaan
2 eetlepels
2 grote beslagkommen
2 schalen of vergieten
veel keukenpapier
schone theedoeken

Voorbereiding

Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
Verwarm de melk tot kamertemperatuur.
Smelt de roomboter in een pannetje.
Wel de rozijnen in lauw water en dep ze droog met keukenpapier.

Bereidingswijze

1. Doe de bloem en het zout in een grote beslagkom.
2. Meng de gist en de suiker met een beetje warme melk en doe dit bij de bloem. Giet beetje voor beetje de melk er bij zodat een gladde massa ontstaat.
3. Roer nu de losgeklopte eieren er door tot ze volledig in het beslag zijn opgenomen.
4. Voeg de gesmolten roomboter toe.
5. Voeg kaneel naar smaak toe. Wees niet te zuinig; er mag gerust een eetlepel of meer door.
6. Meng voorzichtig de rozijnen en de stukjes appel door het beslag.
7. Verdeel het beslag over 2 kommen (of gebruik 1 hele grote kom of schone emmer) en dek deze af met een warme, vochtige theedoek. Zet op een warme plaats en laat ongeveer een uur rusten.
9. Verwarm de olie tot ongeveer 160 graden.
10.Dompel de lepels even in de hete olie en maak hiermee kleine bergjes beslag. Laat ze voorzichtig in de olie glijden. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie! Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dompel ze dan een seconde onder; meestal draaien ze dan om.
11. Schep de oliebollen uit de pan als ze egaal bruin zijn. Even boven de pan uit laten leggen en dan in een schaal of vergiet met keukenpapier leggen. Leg tussen elke laag oliebollen een laag keukenpapier.
12. Bestrooi de oliebollen pas met poedersuiker als ze voldoende afgekoeld zijn.

Eet smakelijk!

Serveertip

Met dit deeg moeten ongeveer 50 oliebollen gemaakt kunnen worden.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Tinicole avatar
Tinicole 01-02-2021

Heerlijke oliebollen, jaar na jaar geslaagd!!

Plien05 avatar
Plien05 02-01-2021

Wij bakken al jaren oliebollen, maar eieren en een beetje roomboter in het deeg was voor ons nieuw. Wat een geweldig resultaat, prachtige luchtige en lichtbruine bol! Uiteindelijk wel op wat hogere temperatuur gebakken en de soort vulling iets aangepast naar onze smaak. Maar voor ons geen ander recept meer :)

Jantine1982Samuelsz avatar
Jantine1982Samuelsz 30-12-2020

Hoi hoiii ik maak ze dit jaar voor het 6e kee jaar op rij, wij zijn er superrrrr dol op. Dank je wel en de beste wensen voor het nieuwe jaar 2021

Gaander avatar
Gaander 30-12-2019

Dit jaar maak ik ze voor de 2e keer! Ze zijn verrukkelijk, iedereen lust ze. Ik heb het recept aangepast naar onze voorkeur voor spelt (half volkoren half wit) ipv tarwe, geitenmelk, cocossuiker ipv basterdsuikeren aan het eind wat citroenrasp erdoor. Verder bak ik ze in neutrale cocosolie. En ze zijn zo lekker dat ik er ook nog maak voor in de vriezer omdat mijn man ze graag op zijn verjaardag eind Jan. wil 😂

TheRayman avatar
TheRayman 30-12-2019

Heerlijk! Alleen jammer dat er maar zo weinig overblijven voor morgen, als ze dat al halen. Opper-puber eet sneller dan dat ik ze kan bakken. Aanrader!

chantaldepaus053 avatar
chantaldepaus053 30-12-2019

Geweldig om na zoveel jaar te zien dat mijn familierecept nog altijd populair is. Mijn moeder is ook dankbaar voor de lieve reacties. De beste wensen van 'kittenfairy'.

Tinicole avatar
Tinicole 02-01-2019

Superlekkere oliebollen! Toprecept

tom62 avatar
tom62 30-12-2018

Ik ga dit recept proberen, opvallend is wel de hoeveelheid zout, lijkt me nogal veel voor het arme gist, gaat het dan nog wel voldoende rijzen?

moniquek1 avatar
moniquek1 10-01-2018

Heb hem in me kookboek gezet,ik heb de afgelopen keer ze maar gekocht daar ik het jaar ervoor ze niet goed gaar kreeg. Wordt eind van dit jaar weer oliebollen bakken. Als ik zo lang kan wachten met al die reactie,s gr Monique

Nelly5744 avatar
Nelly5744 29-12-2016

Goed geslaagd. Nooit eerder zo gedaan, maar sla het zeker op voor de volgende keer!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten