Limburgs zuurvlees

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 04-01-2004

Traditioneel Limburgs rundervleesgerecht. In het verleden werd het vlees in azijn gezet om langer te kunnen bewaren. Bij het bereiden van het vlees werd het dan gezoet met stroop om de zurigheid eruit te halen. Een heel aparte lekkere zoetzure smaakcombinatie die nu nog heel geliefd is in Limburg.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
500 gram runderlappen (geschikt voor stoven, niet te mager dus)
2 in stukjes gesneden uien (niet gesnipperd, iets grover), 2 a 3 dl azijn, zelfde hoeveelheid water, ruim halve pot stroop (appel en/of peren), 2 laurierbladeren, boter of olie
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Dag van tevoren het vlees in stukken snijden en in een schaal doen.
Vlees in de schaal met azijn en water onder zetten (verhouding azijn/water moet fifty/fifty zijn).
Roer de stukken ui er doorheen en laat dit mengsel 1 nacht (afgedekt met folie) in de koelkast staan.

De dag erna het vocht afgieten, maar wel bewaren. Het vlees met uien en laurierbladeren aanbraden en daarna het vocht er weer bijgieten.
Dan het gerecht zoeten met ruim een halve pot stroop en in ruim 2 uur gaar laten stoven.
Halverwege even proeven of het niet te zoet of te zuur is geworden. Afhankelijk hiervan kan je met het toevoegen van azijn of stroop de gewenste smaak verkrijgen.
Het vlees in ruim twee uur gaar laten
R

Serveertip

Traditioneel geserveerd met zelfgebakken frites en appelmoes (liefst ook zelfgemaakt). Heerlijk!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

nicq avatar
nicq 06-01-2012

Dag Leo ! KLopt inderdaad, je hebt de peperkoek nodig om de saus te binden en officieel is het met paardenvlees ! Zo heb ik het van mijn moeder geleerd :-)

carolientje61 avatar
carolientje61 28-02-2010

Hallo ingrid,dit gerecht een jaar geleden in Limburg gegeten en bijna mijn vingers erbij. Heerlijk. Neem je recept mee en wil het zo snel mogelijk maken. Laat het je weten als het gemaakt is. groetjes Carin

eol1 avatar
eol1 28-02-2010

Hallo Ingrid, lijk mij heerlijk ga het snel proberen, maar ik meen mij te herinneren dat er ook nog ontbijtkoek/peperkoek door moet (of is dat een ander recept ??) Laat het mij weten........Groeten Leo

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten