1. Home
  2. Recepten
  3. Biologische keuken
  4. zuurdesem maken

zuurdesem maken

Door: joke74

  • Biologisch, Brood
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 04-01-2004

Ingrediënten


Voor het zuurdesem zijn de ingredienten:
- eerste dag 8 eetlepels meel (hetzelfde meel waarvan uiteindelijk het brood gebakken gaat worden.
- derde dag 2 a 3 eetlepels meel
- vierde dag 2 a 3 eetlepels meel
- vijfde dag 2 a 3 eetlepels meel


Verder heb je nodig


Voor het te bakken volkorenbrood zijn de ingredienten:
- 500 gram volkoren tarwemeel
- 2 theelepels zout
- 125 gram zuurdesem
- 250 cc water


Zelf zuurdesem maken om vervolgens brood te kunnen bakken

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Dag 1
Meng 8 eetlepels meel met lauw water tot een zeer slap en dun deegje (meer dik papje) ontstaat.
Het moet zo dun zijn dat er na enige tijd geen water op komt te staan.
Dek dit af met een deksel of een vochtige doek. Zet het weg op een warme plaats.
Wat kouder kan ook maar duurt wat langer, maar is weer lekkerder!

Dag 2
Roer het papje ?s morgens en ?s avonds om.

Dag 3
Als het goed is staan nu ?lucht? belletjes op het papje en ruikt het duidelijk zuur.

Niet? Roer het om, voeg iets meel en water toe, zet het wat warmer. Of gewoon nog een extra dag wachten, wel roeren.

Roer het papje om, voeg 2 a 3 eetlepels meel en wat water toe goed roeren met een vork.

De 4e en 5e dag idem en op de 6e dag is het desem klaar.

Als je niet genoeg desem hebt, gewoon door gaan met ?voeren? tot je voldoende hebt.

De hoeveelheid zuurdesem is ca 250 gram op 500 gram meel.
Minder kan ook maar dan moet het langer rijzen.
Het minimum is 1/6 deel, minder zuur en minder lang houdbaar.

De hoeveelheid te gebruiken zuurdesem is ca 250 gram op 500 gram meel.
Minder kan ook, maar dan moet wel het langer rijzen.
Het minimum is 1/6 deel, het is dan minder zuur en minder lang houdbaar.



Opmerkingen
Het bewaren;
Gewoon in de keuken elke dag 1x voeren, 2x per dag roeren.
Heb je het even niet nodig, in de koelkast zetten af en toe roeren.
Met vakantie? Geen nood, blijft zeker 14 dgn. goed.

Denk er om gebruik wel volkorenmeel van Spelt of Tarwe.

?t Kan eigenlijk niet mis gaan, het spul moet een keer gaan gisten.

Bereidingswijze

Meng meel en zout. Maak in het midden een kuiltje, doe hierin het zuurdesem en ? van het water.
Meng meel, water en zuurdesem met je handen tot een samenhangende bal ontstaat. Is het deeg te droog, voeg dan de rest van het water toe. Kneed het deeg 10 minuten op een met meel bestoven aanrecht of tafel tot een elastisch deeg ontstaat.
Leg het deeg in een kom, dek deze af met een vochtige doek en zet het deeg op een warme, tochtvrije plaats gedurende 1 a 2 uur te rijzen.
Vet een bakblik in.
Druk het deeg af en toe plat, vorm een brood en leg dit in het bakblik. Bestrijk de bovenkant van het brood met olie of losgeklopt ei en strooi het maanzaad hierover.
Druk de garnering een beetje in het brood. Dek het brood weer af met een vochtige doek en laat het nog eens rijzen op een warme tochtvrije plaats gedurende 2-5 uur.
Bak het brood bij 225?C in ?45 minuten gaar en bruin.
Variatie 1: Gebruik in plaats van maanzaad ook eens sesamzaad, tarwekorrels of tarwevlokken als garnering.

Serveertip

Lekker sneetje brood met kaas en kommer....



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joke74
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top