1. Home
  2. Recepten
  3. Bruine bonensoep
  4. Bruine bonensoep

Bruine bonensoep

Door: reve51

  •  , Soep
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 01-01-2004

Bruine bonensoep, zoals ik die in Twente heb leren maken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Ingrediënten 4 personen


500 gr. bruine bonen500 gr. soepvlees200 gr. rookspek1 rook- en/of verse
worst500 gr. prei1 grote winterwortelbosje selderij4 middelgrote aardappelsveel
peper4 runderbouillonblokjes1 laurierblad1/2 bosje verse peterseliezout



Voorbereiding

Week de bonen een nacht in 1 liter water.Breng in 3/4 liter water het soepvlees aan de
kook.Schuim het water af, tot er geen schuim meer op zit.Laat het een uur zachtjes
trekken.Was intussen de prei en snijd het in ringen.Schrap en was de winterwortel en
snijd hem in plakjes, niet te dun.Schil en was de aardappels en snijd ze in blokjes.
Doe er dan de bonen met het weekwater en het laurierblad bij en breng alles weer aan de
kook.

Bereidingswijze

Doe de bouillonblokjes en flink wat peper bij de soep en voeg de groente en aardappels toe.
Was de selderij en de peterselie en sla beiden goed uit.Hak het fijn en doe alleen de
selderie bij de soep.Laat de soep zachtjes pruttelen, tot het vlees gaar is en de bonen
uit elkaar gevallen zijn.(Ik ga altijd even met de stamper door de soep. Niet te hard
stampen, anders wordt het vlees ook plat.)Voeg na een uur het, in reepjes gesneden, rookspek
toe en een half uur daarna de rookworst.Maak de soep op smaak met zout en peper en
eventueel wat maggi.Snijd de worst in plakjes en doe hem weer terug in de pan.Roer
de peterselie door de soep en vis het laurierblad eruit.

Serveertip

Lekker met grof boerenbrood.Vervang het rookspek door zuurkoolspek.Doe nog 2 gesnipperde
en even aangebakken uien, gelijk met de groenten, in de soep.Bewaar wat, in extra dunne
ringetjes gesneden prei en voeg die 10 minuten voor het serveren aan de soep toe.Snij het
rookspek in blokjes en bak ze uit.Schep ze voor het serveren in de soep.Neem in plaats van gedroogde bruine bonen, 2 blikken of potten en doe ze direct bij het vlees.Varieer naar
hartelust !Eet smakelijk !



Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van reve51
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Volgend recept
Top