Braziliaanse kalkoen
- Braziliaans, Feestmaaltijd
- 60-120 min.
Gelardeerd en knapperig bruin , met een pittige vulling
Ingrediënten 6 personen
1 panklare baby kalkoen van circa 2,5 kg-zout en zwarte peper en piment
DE VULLING:
-150 g witte brood
-1/4 liter melk
-3 hardgekookte eieren (gepeld en klein gesneden)
-125 g ham (in dunne reepjes)
-2 sjalotjes (fijn gesnipperd)
-2 tenen knoflook (uit de knijper)
-250 g kalfsgehakt
-2 eieren
-zout en zwarte peper uit de molen
VERDER:
-150 g vet spek in plakken
-60 g boter
-1 potje zure room
-zout, peper en aardappelmeel
-
Voorbereiding
-snij aan het ondereind van de bouten het vlees met een scherp mes los
-wrijf de kalkoen van binnen en van buiten flink in met zout,peper en piment
VULLING:
-korst van het brood snijden en in blokjes snijden
-in een kom doen en overgieten met warme melk
-als je de kalkoenlever hebt, (anders kippelevertjes), met de sjalot, de knoflook door de vleesmolen draaien
-deze massa met het gehakt, de eieren, peper en zout, bij het geweekte brood doen
-alles doorkneden en op smaak afmaken
-vul de kalkoen met deze massa, niet te stijf, want bij het braden zet de vulling uit !!!!
-we naaien de opening dicht
-het goed koude spek uit de ijskast halen en en in reepjes van 1 cm snijden
-met een lardeernaald de borst en bouten met de spekjes op regelmatige afstand in de richting van de vezel larderen
-spoel de braadslee om met koud water en leg de kalkoen erin, met de gesmolten boter
-schuif de slede onderaan in de oven en braad 75 min op 200?C
Bereidingswijze
-als het braadfonds echt bruin gaat worden, 1/2 liter kokend water in de slede gieten
-regelmatig bedruipen en eens omdraaien
-10 min voor het einde van de braadtijd, met een kwastje de kalkoen bestrijken met koud zout water
-als de braadtijd erop zit, uit de oven halen en de kalkoen eruit nemen en warm houden
-met 1/4 l kokend water de braadfonds loskoken en in een pan doen
-juist laten koken
-de zure room erdoor roeren en aandikken met 1 th lepel aardappelmeel
-al roerend binnen
Serveertip
-serveer met de saus apart
-geef er rijst, gemengde sla bij