Braziliaanse kalkoen

  • Braziliaans, Feestmaaltijd
  • 60-120 min.

Gelardeerd en knapperig bruin , met een pittige vulling

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 panklare baby kalkoen van circa 2,5 kg
-zout en zwarte peper en piment

DE VULLING:
-150 g witte brood
-1/4 liter melk
-3 hardgekookte eieren (gepeld en klein gesneden)
-125 g ham (in dunne reepjes)
-2 sjalotjes (fijn gesnipperd)
-2 tenen knoflook (uit de knijper)
-250 g kalfsgehakt
-2 eieren
-zout en zwarte peper uit de molen

VERDER:
-150 g vet spek in plakken
-60 g boter
-1 potje zure room
-zout, peper en aardappelmeel
-
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

-snij aan het ondereind van de bouten het vlees met een scherp mes los
-wrijf de kalkoen van binnen en van buiten flink in met zout,peper en piment

VULLING:
-korst van het brood snijden en in blokjes snijden
-in een kom doen en overgieten met warme melk
-als je de kalkoenlever hebt, (anders kippelevertjes), met de sjalot, de knoflook door de vleesmolen draaien
-deze massa met het gehakt, de eieren, peper en zout, bij het geweekte brood doen
-alles doorkneden en op smaak afmaken
-vul de kalkoen met deze massa, niet te stijf, want bij het braden zet de vulling uit !!!!
-we naaien de opening dicht
-het goed koude spek uit de ijskast halen en en in reepjes van 1 cm snijden
-met een lardeernaald de borst en bouten met de spekjes op regelmatige afstand in de richting van de vezel larderen
-spoel de braadslee om met koud water en leg de kalkoen erin, met de gesmolten boter
-schuif de slede onderaan in de oven en braad 75 min op 200?C

Bereidingswijze

-als het braadfonds echt bruin gaat worden, 1/2 liter kokend water in de slede gieten
-regelmatig bedruipen en eens omdraaien
-10 min voor het einde van de braadtijd, met een kwastje de kalkoen bestrijken met koud zout water
-als de braadtijd erop zit, uit de oven halen en de kalkoen eruit nemen en warm houden
-met 1/4 l kokend water de braadfonds loskoken en in een pan doen
-juist laten koken
-de zure room erdoor roeren en aandikken met 1 th lepel aardappelmeel
-al roerend binnen

Serveertip

-serveer met de saus apart
-geef er rijst, gemengde sla bij

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten