1. Home
  2. Recepten
  3. Duitse keuken
  4. Weihnachtsstolle of duitse kerststol

Weihnachtsstolle of duitse kerststol

Door: pwiggers

  • Duits, Brood
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 08-12-2003

Ingrediënten 10 personen


500 gr bloem - 1 zakje bakpoeder - 180 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - mespunt zout - 4 druppels amandelaroma - 5 druppels citroenaroma - 1 borrelglas rum - 2 eieren - 120 gr koude boter - 250 gr magere kwark - 200 gr gewassen rozijnen - 100 gr gewassen krenten - 150 gr gemalen amandelen - 50 gr gedroogde sinaasappelschilletjes - 50 gr gesnipperde sukade
Om te bestrijken: 50 gram zachte boter
Om te bestrooien: 50 gram poedersuiker


Verder heb je nodig


Bakplaat bekleed met bakpapier

Weihnachtsstolle of duitse kerststol
Weihnachtsstolle of duitse kerststol
Kerststollen 2011 in de oven

Wat waren ze weer lekker!

Wat waren ze weer lekker!
Kerstollen staan af te koelen.
Kerstollen staan af te koelen.
Kerststollen 2012
Kerststollen 2012
Kerststollen 2012 voorbereiding
Kerststollen 2012 voorbereiding
De echte Duitse Kerststolle: lekker en makkelijk!
De echte Duitse Kerststolle: lekker en makkelijk!

Een hele lekkere kerststol die zonder gist gebakken wordt. Deze kerststol kun je wel een paar weken bewaren mits je hem goed verpakt in plastic folie. De stol wordt alleen maar lekkerder. De kerststol smaakt zoals je deze in Duitsland eet, dus lijkt niet op het "kerstkrentenbrood" wat in Nederland verkocht wordt. Bij ons al jaren een succes.
De kerststol moet worden gebakken met boven- en onderwarmte in de oven. Gebruik je toch hetelucht zet de temperatuur dan op 160 graden. Elke oven is weer anders, dus let op!
Dit jaar weer de kerststollen gebakken. Uit het in het recept genoemde deeg 3 kleinere stollen gemaakt (zie foto). Weer kom ik tot de conclusie dat het deeg, wanneer je het recept precies volgt, perfect is. Kleeft niet en is ook niet te droog.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voorbereiding

Rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelschilletjes avond tevoren in de rum zetten. Is de kwark nat dan even laten uitlekken in een zeef.
Bloem en bakpoeder vermengen en zeven. Suiker, vanillesuiker, zout, aroma`s en eieren door elkaar mengen + een groot deel van de bloem. Koude boter in stukjes toevoegen + de rest van het bloem, gemalen amandelen, kwark, rozijnen, krenten, sinaasappelschilletjes en sukade. Alles goed door elkaar kneden. Als het deeg kleeft nog wat bloem toevoegen.

Oven voorverwarmen tot 180 graden. Van het deeg een kerststol vormen (zie foto) en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. In het midden van de oven ± 50-60 minuten bakken. Als de stol uit de oven komt direct met gesmolten boter insmeren en dik met poedersuiker bestrooien. Er ontstaat dan een dikke korst die er voor zorgt dat de kerststol niet uitdroogt.

Serveertip

Lekker met kerst!

Bron

Bron: Oetker, Backen macht Freude: Die schönsten Weihnachtsrezepte".



Deel dit recept

Reacties (40)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top