Weihnachtsstolle of duitse kerststol

  • Duits, Brood
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 08-12-2003
  • Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

  • Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

  • Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

  • Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

  • Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

  • Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

    Weihnachtsstolle of duitse kerststol

Een hele lekkere kerststol die zonder gist gebakken wordt. Deze kerststol kun je wel een paar weken bewaren mits je hem goed verpakt in plastic folie. De stol wordt alleen maar lekkerder. De kerststol smaakt zoals je deze in Duitsland eet, dus lijkt niet op het "kerstkrentenbrood" wat in Nederland verkocht wordt. Bij ons al jaren een succes.
De kerststol moet worden gebakken met boven- en onderwarmte in de oven. Gebruik je toch hetelucht zet de temperatuur dan op 160 graden. Elke oven is weer anders, dus let op!
Dit jaar weer de kerststollen gebakken. Uit het in het recept genoemde deeg 3 kleinere stollen gemaakt (zie foto). Weer kom ik tot de conclusie dat het deeg, wanneer je het recept precies volgt, perfect is. Kleeft niet en is ook niet te droog.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
500 gr bloem - 1 zakje bakpoeder - 180 gr suiker - 1 zakje vanillesuiker - mespunt zout - 4 druppels amandelaroma - 5 druppels citroenaroma - 1 borrelglas rum - 2 eieren - 120 gr koude boter - 250 gr magere kwark - 200 gr gewassen rozijnen - 100 gr gewassen krenten - 150 gr gemalen amandelen - 50 gr gedroogde sinaasappelschilletjes - 50 gr gesnipperde sukade
Om te bestrijken: 50 gram zachte boter
Om te bestrooien: 50 gram poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Bakplaat bekleed met bakpapier

Bereidingswijze

Voorbereiding

Rozijnen, krenten, sukade en sinaasappelschilletjes avond tevoren in de rum zetten. Is de kwark nat dan even laten uitlekken in een zeef.
Bloem en bakpoeder vermengen en zeven. Suiker, vanillesuiker, zout, aroma`s en eieren door elkaar mengen + een groot deel van de bloem. Koude boter in stukjes toevoegen + de rest van het bloem, gemalen amandelen, kwark, rozijnen, krenten, sinaasappelschilletjes en sukade. Alles goed door elkaar kneden. Als het deeg kleeft nog wat bloem toevoegen.

Oven voorverwarmen tot 180 graden. Van het deeg een kerststol vormen (zie foto) en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen. In het midden van de oven ± 50-60 minuten bakken. Als de stol uit de oven komt direct met gesmolten boter insmeren en dik met poedersuiker bestrooien. Er ontstaat dan een dikke korst die er voor zorgt dat de kerststol niet uitdroogt.

Bron

Bron: Oetker, Backen macht Freude: Die schönsten Weihnachtsrezepte".

Serveertip

Lekker met kerst!

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 23-12-2016

Heel graag gedaan meetyoda. Ik bak de kerststol elkaar. Dit jaar heb ik 7 stuks gebakken. Iedereen is er dol op.

meetyoda avatar
meetyoda 23-12-2016

Bedankt voor dit heerlijk recept Net gebakken echt heerlijk Fijne feestdagen gr yoda

pwiggers avatar
pwiggers 13-12-2016

Mijn favoriete echte Duitse kerststol. Deze week worden er weer een aantal gebakken. Ook om weg te geven als kerstcadeautje.

finegourmet avatar
finegourmet 15-01-2016

Met Kerst voor de tweede keer gemaakt. het was weer heerlijk.

pwiggers avatar
pwiggers 17-01-2015

Deon en Louise, ik heb vorige week weer deze kerststollen gebakken en we eten er iedere dag weer een plak van. Kan er geen genoeg van krijgen. Het blijft heerlijk.

deonart avatar
deonart 17-01-2015

Pasen komt ook Louise, dan heet dit Paasbrood :) ...

alidada avatar
alidada 16-01-2015

Het is nog lang geen Kerstmis, sterker nog het is pas geweest maar het hoeft geen december te zijn om dit te maken toch? Ik eet ook wel eens appelbeignets in de zomer! Kortom voor ik dit recept kwijt raak zet ik dit nu gelijk in mijn kookboek [b]gebak koek en brood[/b]. En tzt wordt deze Duitse kerststol gemaakt, misschien wel in juli ;) Groetjes, Louise

pwiggers avatar
pwiggers 19-12-2014

Gisteren weer 2 van deze heerlijke kerststollen gebakken. Ze blijven zeker 8 weken goed, maar of ze dat halen?

GeryC avatar
GeryC 23-12-2013

Ik heb gisteren twee Kerststollen gemaakt de eerste is al , de tweede opgeborgen op een veilige plek :), wat een heerlijk recept, dank je

GeryC avatar
GeryC 23-12-2013

Ik heb gisteren twee kerststollen gemaakt, de eerste is al op de tweede opgeborgen.........wat een heerlijk recept die ga ik vaker maken!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten