1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. ossenstaartsoep

ossenstaartsoep

Door: amcsnijders

  • Nederlands, Soep
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 06-12-2003

Ingrediënten 6 personen


? 1? kilo ossenstaart
? 1 winterwortel
? 1 ui
? 3 ? 4 eetl. (zonnebloem)olie
? 40 gram boter
? 50 gram bloem
? ? dl madera
? ca. 8 peperkorrels
? 2 kruidnagels
? l blaadje laurier
? 2 stukjes foelie
? 6-8 takjes bladselderij
? 100 gram oesterzwammen
? 1 dl slagroom



Deze soep staat al jaren op mijn kerstmenu en is altijd een groot succes. Meestal maak ik de soep ruim vantevoren en vries hem in. Op de dag zelf kun je de soep langzaam opwarmen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

? Maak de groenten schoon, snijd de wortel en ui in stukken.

Bereidingswijze

? Verhit de olie in een grote pan en bak de ossenstaart rondom bruin. Voeg de groenten toe en laat deze kleuren.
? Schep het vlees en de groenten uit de pan.
? Verhit in dezelfde pan de boter en roer de bloem erdoor. Laat de roux al roerende in ca. 5 minuten lichtruin kleuren. Voeg al roerende ? liter water toe en roer tot het mengsel glad gebonden is. Voeg scheut voor scheut nog 1? liter water toe.
? Voeg de stukken ossenstaart en de groenten, peperkorrels, kruidnagels, laurierblaadje, foelie, selderij en 1 theelepel zout toe.
? Breng aan de kook en laat en laat de bouillon (met de deksel schuin op de pan) 3 uur zachtjes trekken.
? Borstel de oesterzwammen (of wrijf ze schoon met keukenpapier), snijd een klein stukje van de stelen en snijd in repen.
? Zeef de bouillon boven een andere pan. Verwijder de botjes uit de ossenstaart, snijd het vlees in stukjes en roer ze weer door de bouillon.
? Voeg de oesterzwammen toe.
? Laat de soep nog ca. 5 minuten zachtjes koken. Roer de madera en de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Als de soep te flauw is, eventueel 1 - 2 runderbouillontablet(ten) toevoegen.



Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van amcsnijders
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top