1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Lamsbout
  6. Gebraden lamsbout

Gebraden lamsbout

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 06-12-2003

Ingrediënten 6 personen


1.4 kilograms lamsbout (met of uitgebeend), 250 gr boter, 100 gr vetspek of bacon, 50 gram kruiden waaronder peterselie, tijm en oregano, zout, vers gemalen peper, lente of sla uitje, wat slagerstouw of katoenen draad.
Voor de saus:
1 blik gepelde tomaten, wat droge witte wijn, zout, peper (natuurlijk weer vers gemalen), wat in plakjes gesneden groene en zwarte olijven.


Verder heb je nodig


Koekenpan, braadslede, goed ontbeen mes, oven.


Heerlijk feestelijk gerecht, de perfecte lamsbout

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Lamsbout (indien met been)ontbenen en op plaats van been opvullen met mengsel van kruiden, lente uitje zout en peper. Dit even in laten trekken.

Bereidingswijze

Lamsbout dichtbinden met slagerstouw of katoenen draad. Tussen de draad wat spek of bacon doen (voor de smaak en om het sappig te houden).
Bak de lamsbout even rondom aan in de koekenpan met de 250 boter. Doe de lamsbout daarna in een braadslede (incl. het bakvocht)en braad in een matig warme oven ca 20-25 minuten. Bedruip regelmatig.
Haal daarna de lamsbout uit de oven en laat deze rustig afkoelen. Als de lamsbout voldoende is afgekoeld ontdoe deze van het slagerstouw of katoenen draad spek of bacon. Snijd de lamsbout in plakken van ca 2.5 cm. Doe dit nooit als de lamsbout nog niet voldoende is afgekoeld. Anders zal dit tot teveel vochtverlies leiden. (TIP: doe dat altijd met vleessoorten welke roze of rood van binnen gebraden worden, een van de basis technieken).
Saus:
Gebruik ca 1/2 van het braadvocht.
Voeg blik ontvelde tomaten toe (eventueel uitgelekt, gaat wat sneller) en laat dit in een brede pan inkoken tot saus dikte. Afblussen met wat droge witte wijn, naar smaak kruiden met wat zout en peper.Nogmaals de saus iets laten reduceren en op laatste moment de in plakjes gesneden olijven toevoegen.

Serveertip

Combineer met gegratineerde aardappelen, op smulweb staan diverse exellente recepten, en bijv. met een frisse salade van gemixte sla soorten met zacht gesmoorde reepjes paprika, wat geroosterde pijnboom pitten, rauwe ham en partjes perzikken. Dressing: (altijd 1 op 3) 1 deel witte azijn op 3 delen olijfolie, wat zout en peper en 1 uitgeperst teentje knoflook.
Goed shaken of roeren tot schuimig wordt. Als laatste regelmatig uit gieten over de salade en daarna salade ca 1/2 uur in de koelkast zetten.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kaajsreban


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kaajsreban
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top