-450 g kleine knolrapen
-25 g boter
-1 th lepel grof zeezout
-225 g kruimige aardappelen
-900 ml water
-zwarte peper en nootmuskaat
-300 ml melk
-4 el (opgeklopte)slagroom
-1 el fijngesneden peterselie
-12 gebakken croutons
Deze room knolraapsoep is een authentiek recept van het Franse platteland.
-schil de rapen en snij ze in kleine stukjes
-schil de aardappels en snij in kleine stukjes
-smelt de boter in de soeppan
-voeg de rapen erbij en kook zachtjes; omdraaien zodat ze helemaal met boter bedekt zijn
-zout toevoegen en deksel op de pan en 10 min laten doorkoken
-voeg het water erbij en de aardappelblokjes
-kruiden met nootmuskaat en peper
-deksel op de pan en zachtjes 30 min laten sudderen
-deksle van de pan en 10 min iets vocht laten verdampen door het vuur iets hoger te zetten
-met de mixer pureren
-melk toevoegen en terug aan de kook brengen
-de room erdoor roeren en de peterselie
-pan van het vuur nemen
-verdeel de croutons op de borden en giet de soep erover