Oostenrijkse Linzer-vlaai
- Oostenrijks, Banket
- 30-60 min.
Ingrediënten
- 350 gr gedroogde pruimen zonder pit- 1 tl kaneel
- 1 tl citroenrasp
- 375 gr kristalbloem
- 1? tl bakpoeder
- mespuntje zout
- 175 gr witte basterdsuiker
- 150 gr boter
- 3 el melk
- 1 ei
- 5 el frambozenjam
- 50 gr geschaafde amandelen
Benodigdheden
* vlaaivorm van 28 cm ?
* pan
* pollepel
* mengkom
* deegroller
* mesje
Voorbereiding
# week de pruimen
# verwarm de oven voor op 200?C
Bereidingswijze
1 Verwarm de pruimen in het weekvocht en kook ze zachtjes
10 minuten. Giet ze af en pureer ze. Roer kaneel en citroenrasp door de
pruimenpuree.
2 Meng de bloem met bakpoeder, zout en basterdsuiker. Voeg de
boter toe en snijd deze met twee messen tot kleine stukjes.
3 Klop het ei los en voeg het samen met de melk toe. Kneed van het geheel een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt, een half uur rusten.
4 Rol ? deel van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een
cirkel van 30 cm. Bekleed de bakvorm en de opstaande randen met het deeg.
5 Strijk frambozenjam over de deegbodem en schep er vervolgens de pruimenmoes op.
Rol de rest van het deeg uit en snijd er 11/2 cm brede repen van. Leg de
kruislings over de pruimenmoes en druk ze aan de randen goed vast. Strooi
geschaafde amandelen over de vlaai.
6 Zet de vorm in het midden van de oven en bak de vlaai in ca. 25 - 30 minuten goudbruin en gaar.