koffie-ijstaart met bokkenpootjes
- Nagerecht
- > 120 min.
Ingrediënten 6 personen
1 1/2 liter vanilleroomijs, 400 g kleine bokkenpootjes, 100 ml koffielikeur, 5 el sterke koffie, 250 ml slagroom, 1 el donkere basterdsuiker, 1 zakje slagroomversteviger, 75 g koude pure chocoladeBenodigdheden
springvorm, doorsnede 20 cm
Voorbereiding
Ijs in ca 30 min iets laten ontdooien. Helft van koekjes in kleine stukjes breken. Koffielikeur en 1 el koffie erover schenken en 15 min laten intrekken, af en toe omscheppen.
In kom slagroom stijf kloppen met suiker, slagroomversteviger en rest van koffie. Van ijs 1 l zacht roeren. Met mixer koffie-slagroommengsel door ijs kloppen. Koekjesmengsel erdoor scheppen. Springvorm met bakpapier bekleden. Helft van koffieijs in springvorm scheppen en in vriezer 10 min laten opstijven.
Rest van koffieijs in koelkast zetten. Rest van vanilleijs over koffieijs in springvorm (uit vriezer) verdelen en gladstrijken. Opnieuw in 10 min iets stijf laten worden. Rest van koffieijs (uit koelkast) over ijs in springvorm verdelen en gladstrijken. Vorm afdekken en ijstaart minstens 4 uur in vriezer hard laten worden. Rest van koekjes voorzichtig in lengte halveren.
Bereidingswijze
Chocolade met kaasschaaf in spaanders schaven. Ijstaart uit vriezer nemen en met mes ijs van springvormband lossnijden. Rand verwijderen. Platte ronde schaal op ijstaart leggen en samen keren. Springvormbodem en bakpapier verwijderen. Halve bokkenpootjes langs zijkant van taart in ijs drukken.
Serveertip
Garneren met chocoladespaanders.