1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Filosoof
  5. Ouderwetse bruine bonen filosoof - een heerlijke ovenschotel

Ouderwetse bruine bonen filosoof - een heerlijke ovenschotel

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 10-11-2003

Ingrediënten 4 personen


1 grote pot of blik bruine bonen (zelf koken mag natuurlijk ook, neem dan 250 gr. gedroogde bruine bonen) - 4 uien - 20 gr boter - eventueel wat bouillon van een tablet - 4 zoetzure augurkjes in plakjes - laurierblaadje - zout, peper - 1 kg aardappelen - melk - 4 zure appelen (Goudreinetten) - paneermeel


Verder heb je nodig


Grote ovenschaal


Bruine bonenfilosoof zo lekker !
Bruine bonenfilosoof zo lekker !
Ouderwetse bruine bonen filosoof - een heerlijke ovenschotel
Ouderwetse bruine bonen filosoof -  een heerlijke ovenschotel

Een heerlijke ouderwetse ovenschotel bestaande uit bruine bonen, uien, appel en aardappelpuree.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Laat de bonen goed uitlekken.
Schil de uien en snij deze klein. Bak de uien in de boter lichtbruin.
Voeg de bruine bonen, wat bouillon van een tablet, de plakjes augurk, het laurierblaadje en wat zout en peper. Laat dit 15 min. zacht sudderen. Verwijder daarna het laurierblaadje.
Kook ondertussen de aardappelen gaar en maak hiervan met de melk, zout, peper en een klontje boter een lekkere puree. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snipper de appels.Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote ovenschaal in en doe laag om laag puree, bruine-bonen en appeltjes, de laatste laag moet bestaan uit aardappelpuree! Strooi wat paneermeel over de puree en bak de filosoof 10-15 minuten tot er een bruin korstje ontstaat.
N.B.
Gisteren (08-01-2017) weer eens gemaakt voor 2 personen. Deze keer de gesnipperde appeltjes door de bruine bonenmassa gemengd en er nog een lepel mosterd door gedaan.
Niet zo veel lagen gemaakt omdat de hoeveelheid voor 2 personen minder is. Dus bruine bonen onderin de schaal en erbovenop de puree. Heerlijk !

Serveertip

Voor niet-vegetariërs met een speklapje, karbonade of gehaktbal.

Bron

Oud kookboek van Libelle



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top