1. Home
  2. Recepten
  3. Schotse keuken
  4. Ayrshire shortbread

Ayrshire shortbread

  • Schots, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 10-11-2003

Ingrediënten 6 personen


150 gram boter

75 gram witte basterdsuiker

1 theel. whisky

150 gram bloem

75 gram rijstebloem
Schots gebak met een mysterieuze smaak die door een theelepeltje whisky wordt veroorzaakt. Na een afternoon-tea is juist die Schotse shortbread voor veel Schotten het 'overstapje' naar een glas echte whisky.
Hoewel het shortbread tot in alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk wordt gebakken en gegeten beschouwt men het Schotse shortbread als het meest smakelijke. De Schotten snoepen er op elk moment van de dag van. Het geheim van het shortbread uit Ayr is dat kleine lepeltje whisky dat aan het gebak een mysterieuze smaak verleent. Bij een afternoon-tea op z'n Schots mag het Schotse shortbread niet ontbreken. Door veel Schotten wordt het shortbread beschouwd als een 'opstapje' naar een glas egravechte Schotse whisky. Daarmee besluiten de Schotten namelijk heel graag hun afternoon-tea.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Leg boter en basterdsuiker in een kom. Kneed alles met de vingers tot een egale massa. Sprenkel de whisky er over en kneed alles opnieuw. Voeg er vervolgens, onder voortdurend kneden, beetje voor beetje bloem en rijstebloem aan toe. Vorm van het nu verkregen deeg een bal en laat deze, verpakt in folie, 20 minuten in de koelkast rusten.

Druk het deeg op een met wat bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap met een dikte van 2 centimeter. Leg de deegplak op een reeds beboterde bakplaat en prik er met een (vlees)vork gaatjes in.

Schuif de bakplaat iets onder het midden in de tot 180 o C. voorverwarmde oven. Bak het shortbread in ca. 60 minuten goudgeel en gaar. Laat het gebak op een rooster afkoelen.

Serveertip

Snijd of breek het shortbread in stukken en dien ze op een met een servet beklede schaal op.


Tip: bak het shortbread vooral niet (te) bruin want dat wordt in Schotland beschouwd als een mislukking.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kramer1274


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kramer1274
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top