1. Home
  2. Recepten
  3. Duitse keuken
  4. Kleine kerstmanbrioches

Kleine kerstmanbrioches

  • Duits, Ontbijt
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 10-11-2003

Ingrediënten


Voor het gistdeeg:15 gr. verse gist1 theel. suiker3 eetl. lauwwarm
water40 gr. suiker150 gr. zachte boter300 gr. witte bloem3 kleine eieren
zoutboter voor de vormpjes1 eigeel en 1 eetl. melk om te bestrijken
Voor het kerstmannetje:100 gr. rauwe marsepeinmassa150 gr. poedersuiker
een klein beetje rode levensmiddelkleurstof1 eetl. eiwit



Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De gist, met 1 theelepel suiker, oplossen in 3 eetlepels lauwwarm water.Circa 15 minuten
op een tochtvrije, warme plaats zetten tot zich bubbeltjes vormen.De bloem in een grote
kom zeven, dan met de suiker, de boter de eieren en een klein beetje zout vermengen.De
klare gist erdoor roeren.Het deeg, met de mixer met kneedhaken, kort op de laagste stand
en daarna 5 minuten op de hoogste stand bewerken.Het deeg met een warme, vochtige doek
afdekken en op een warme, tochtvrije plaats laten rijzen totdat het volume zichtbaar groter
is geworden.De oven voorverwarmen op 200 graden.(Hete luchtoven hoeft niet voorverwarmd
te worden en moet op 180 graden worden gezet.)Het gerezen deeg licht met bloem bestuiven,
uit de kom nemen, op het werkvlak nogmaals kort door kneden.Vorm er 6 grote en 6 kleine
balletjes van.De grote balletjes in, met boter ingevette, briochevormpjes leggen.
Druk in het midden een kuiltje, bestrijk het met eigeel en zet daar de kleine balletjes in.
Nogmaals 20 minuten laten rijzen, de bovenkant met eigeel bestrijken en de vormpjes, op het
ovenrooster, in de oven schuiven.In 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin bakken.

Bereidingswijze

De brioches uit de oven nemen en af laten koelen.Voor de kerstmannetjes de marsepeinmassa
met de poedersuiker door elkaar kneden.Voor de hoedjes een gedeelte van de marsepein met
de levensmiddelkleurstof rood kleuren.Van poedersuiker met eiwit een glazuur maken.
Van de rest van de marsepein, gezichtjes, snorren en baardjes maken.Het glazuur, eventueel
in een garneerspuit, gebruiken om de mannetjes te versieren (zie foto).Snorren en
baardjes kunnen met een beetje glazuur vastgezet worden.

Serveertip

Leuk (voor de kinderen ?) bij het kerstontbijt, maar ook als versiering op de ontbijttafel !Prettige kerstdagen.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mrs-santa


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mrs-santa
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top