Pastitio - Griekse ovenschotel

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 04-11-2003




pastitio - of wat gebeurt er als lasagne en macaroni elkaar ontmoeten in Griekenland

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gr macaroni (het lieft e langere soort maar andere doen het ook)

60 gr boter

175 ml vers gemalen parmezaanse kaas of Kefalotiri kaas, indien verkrijgbaar

3 ml nootmuskaat

zout en peper

3 eieren, licht geslagen


voor de vleessaus:

1 grote ui

30 gr boter

750 gr makger gehakt half-om-half

60 gr tomatenpuree

125 ml rode wijn

125 ml vleesbouillon (blokje)

60 gr peterselie, gehakt

3 ml suiker

zout en peper


voor de bechamelsaus:

75 ml boter

125 ml bloem,

750 ml melk

3 ml nootmuskaat

zout en peper

1 ei, licht geslagen

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Kook de macaroni in kokend water met wat zout beetgaar. Giet af en doe de macaroni terug in de pan. Smelt de boter totdat deze goudbruin is en giet dit over de macaroni. Voef een 1/2 kaas, nootmuskaat, zout en peper toe en roer goed door. Laat alles afkoelen, voeg eieren toe en roer opnieuw goed door. Zet apart.

Fruit de ui en knoflook in de boter - vreemd genoeg wordt in dit gerecht (kwam ik tegen op een Griekse internetsite) boter gebruikt en geen olijfolie - zacht en lichtbruin. Voeg de andere ingredienten voor de vleessaus toe en laat alles 20 minuten sudderen. Ondertussen....



Maak de bechamelsaus. Smelt boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en kook dit even op. Voeg melk toe en breng wederom langzaam aan de kook onder voortdurend roeren. Laat dit 1 minuut doorkoken.
Voeg nootmuskaat, zout en peper toe en laat even afkoelen voordat de eieren worden toegevoegd.

Voeg ca. 100 ml van de bechamelsaus toe aan de vleesssaus.



Bereidingswijze

Beboter een ovenschaal van ca. 33 x 23 x 8 cm. Lepel nu de helft van de macaroni verspreid over de schaal en doe hierop een laag met vleessaus. Bedek met de overgebleven macaroni. Daarbovenop de bechamelsaus, net zoveel dat alle macaroni is bedekt. Strooi de overgebleven kaas bovenop en zet de schaal gedurende ca. 1uur in de oven op 180 C. totdat deze goudbruin is.


Serveertip

Laat de ovenschaal ca. 10 minuten rusten voor serveren.


Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

meeuw405 avatar
meeuw405 27-10-2018

Meegenomen en nu nog maken. Lijkt me lekker!! Smulgroet Els

Fember avatar
Fember 06-01-2015

Ik ga het zeker nog eens maken, maar wanneer gebruik je de suiker?

Veertje11 avatar
Veertje11 07-03-2014

Lijkt me lekker

MisterArrie avatar
MisterArrie 21-07-2012

Het is overheerlijk!!

angeline1974 avatar
angeline1974 08-12-2011

lijkt me lekker

ArualB avatar
ArualB 21-10-2011

Ziet er lekker uit, ik neem hem mee. Dank je wel.

irmav avatar
irmav 21-10-2011

Ik heb je recept gemaakt en we hebben gesmuld, een 10+. Thanx

Judith86 avatar
Judith86 05-09-2011

Het kost even wat moeite, maar hij is echt heerlijk!

irmav avatar
irmav 09-09-2010

Een griekse vriendin van ons maakt dit altijd. Ga die van jou zeker proberen, ziet er heerlijk uit. Groet Irma

danielle33 avatar
danielle33 17-10-2009

hoi Ik ben het op dit moment aan het maken en ik denk dat we gaan smullen. Bedankt.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten