Sauerbraten (Duitsland)
- Duits, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Gemarineerd rundvlees voor 4 personen
Ingrediënten 4 personen
1 runderstuk van ca. 1,5 kg50 gr spekvet
zout
1 theel gekneusede peperkorrels
jeneverbessen
2 theel mosterd
laurierblad
theel tijm
4 kruidnagelen
1 ui
1 wortel
2 dl rode wijn
1 eetl wijnazijn
30 gr bloem
2,5 dl zure room
ca. 2 dl bouillon
30 gr boter
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 333,14 kcal |
Koolhydraten | 12,30 g |
Eiwitten | 3,66 g |
Vetten | 25,64 g |
Benodigdheden
Sauerbraten vormt een van de beste gerechten uit de Duitse keuken en kan, als het werkelijk goed wordt bereid, een wildschotel zeer nabij komen. In sommige streken van Duitsland voegt men aan de saus wel eens een lepel pruimenjam of bosbessenjam toe - een aanbevelingswaardige variant op dit klassieke gerecht.
Voorbereiding
Roer door elkaar de wijn, azijn, peperkorrels, mosterd, jeneverbessen, in stukjes gebroken laurierblad, tijm, kruidnagelen, gesnipperde ui en wortel.
Wrijf het stuk vlees in met zout en leg het in deze marinade.
Laat het op een koele plaats ongeveer 48 uur marineren, waarbij u van tijd tot tijd het vlees keert en met marinade overgiet.
Bereidingswijze
Neem het vlees uit de marinade en droog het goed tussen keukenpapier.
Bak het vlees snel aan alle kanten aan in het hete spekvet.
Giet de marinade met alle kruiderij erover, leg een deksel op de pan en laat het vlees zo ongeveer 3 uur op een zeer zacht vuur of in een matig warme oven gaar sudderen.
Neem het vlees uit de pan en zeef het stoofvocht.
Smelt de boter, fruit daarin de bloem goudbruin, en voeg er de bouillon en de marinade aan toe.
De hoeveelheid bouillon hangt af van de hoeveelheid stoofvocht die nog over is en van de gewenste dikte van de saus.
Roer ten slotte de zure room door de saus.
Snijd het vlees in dikke plakken en giet wat van de saus erover.
Serveertip
Bij Sauerbraten eet men gewoonlijk lintmacaroni, maar gekookte aardappelen smaken er ook bij.