Sauerbraten (Duitsland)

  • Duits, Hoofdgerecht
  • > 120 min.

Gemarineerd rundvlees voor 4 personen

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 runderstuk van ca. 1,5 kg

50 gr spekvet

zout

1 theel gekneusede peperkorrels

jeneverbessen

2 theel mosterd

laurierblad

theel tijm

4 kruidnagelen

1 ui

1 wortel

2 dl rode wijn

1 eetl wijnazijn

30 gr bloem

2,5 dl zure room

ca. 2 dl bouillon

30 gr boter

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 333,14 kcal
Koolhydraten 12,30 g
Eiwitten 3,66 g
Vetten 25,64 g
Benodigdheden

Sauerbraten vormt een van de beste gerechten uit de Duitse keuken en kan, als het werkelijk goed wordt bereid, een wildschotel zeer nabij komen. In sommige streken van Duitsland voegt men aan de saus wel eens een lepel pruimenjam of bosbessenjam toe - een aanbevelingswaardige variant op dit klassieke gerecht.

Voorbereiding

Roer door elkaar de wijn, azijn, peperkorrels, mosterd, jeneverbessen, in stukjes gebroken laurierblad, tijm, kruidnagelen, gesnipperde ui en wortel.

Wrijf het stuk vlees in met zout en leg het in deze marinade.

Laat het op een koele plaats ongeveer 48 uur marineren, waarbij u van tijd tot tijd het vlees keert en met marinade overgiet.

Bereidingswijze

Neem het vlees uit de marinade en droog het goed tussen keukenpapier.

Bak het vlees snel aan alle kanten aan in het hete spekvet.

Giet de marinade met alle kruiderij erover, leg een deksel op de pan en laat het vlees zo ongeveer 3 uur op een zeer zacht vuur of in een matig warme oven gaar sudderen.

Neem het vlees uit de pan en zeef het stoofvocht.

Smelt de boter, fruit daarin de bloem goudbruin, en voeg er de bouillon en de marinade aan toe.

De hoeveelheid bouillon hangt af van de hoeveelheid stoofvocht die nog over is en van de gewenste dikte van de saus.

Roer ten slotte de zure room door de saus.

Snijd het vlees in dikke plakken en giet wat van de saus erover.

Serveertip

Bij Sauerbraten eet men gewoonlijk lintmacaroni, maar gekookte aardappelen smaken er ook bij.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

ogre avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten