1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Speculaas

Speculaas

Door: bakkersmeid

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 30-10-2003

Ingrediënten


150 gram boter
200 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkerbruine basterdsuiker
3 gram zout1 eetlepel melk of water
10 gram speculaaskruiden
evt. 50-100 gram geschaafde amandelenwat rijstebloem


Verder heb je nodig


Speculaasplank (niet per se nodig, zie bereidingswijze)


Recept uit Eet op! door Johannes van Dam

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd de boter klein in het zelfrijzend bakmeel, voeg de donkerbruine basterdsuiker toe, het zout, melk of water en de speculaaskruiden en kneed dat vlug tot een samenhangend deeg. Voor amandelspeculaas kunt u er nog 50-100 gram geschaafde amandelen doorkneden.
Wikkel in folie en laat zeker een nacht in de koelkast rusten.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden (matig warm).
Bestrooi een speculaasplank met rijstebloem en druk afgemeten porties deeg in de vorm. Snijd overtollig deeg weg door met een groot, scherp mes plat over de plank te snijden. (Ook zonder plank kunt u speculaasjes maken. Rol het deeg gewoon uit op een bebloemd oppervlak en snijd het in rechthoeken.) Druk desgewenst wat amandelschaafsel in de onderkant.Klop de vorm leeg op tafel en leg de koekjes met een pannenkoekenmes voorzichtig op een beboterde bakplaat. Versier eventueel nog met halve amandelen.
Bak ze in de voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten gaar en bruin.



Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bakkersmeid
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top