1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Slanke keuken
  5. Gratin van de tuinman

Gratin van de tuinman

Door: vifke

  • Slanke keuken, Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 30-10-2003

Ingrediënten 4 personen


400 g bloemkool
400 g wortels
400 g broccoli
400 g courgettes
500 ml vetarme mornay-saus
200 g gekookte ham zonder vet in blokjes
1 eetlepel extra vergine olijfolie
rozemarijn, zout, peper
Mornay-saus 'light'
Voor ? liter: 500 ml halfvolle melk, 50 g bloem, 25 g geraspte magere kaas, 25 g geraspte parmezaanse kaas, zout, peper, nootmuskaat.


Verder heb je nodig


Tip: Mornay-saus is een bechamelsaus waar kaas aan wordt toegevoegd. In dit recept gebruiken we een caloriearme variant, zonder vetten?


Voor 4 personen; per portie: kcal 341/kJ 1426. Dit lichte en vezelrijke gerecht is het bewijs dat een caloriearme gratin net zo lekker kan smaken als een met veel vetten. Bloemkool en broccoli bevatten trouwens veel vitamine C en indolen, die een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snij de wortels en courgettes in plakjes. Snij de broccoli en de bloemkool in kleine roosjes. Kook de groenten afzonderlijk: stoof de wortels en courgettes in de olijfolie. Voeg 100 ml water toe en laat 10 minuten koken. Blancheer de bloemkool en de broccoli 5 minuten. Giet af en spoel de groenten af met koud water. Verdeel de groenten over 4 vuurvaste schaaltjes, voeg de blokjes ham toe en giet de mornay-saus erover. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet de schaaltjes 15 minuten in de oven op 180?C. Laat daarna 2 minuten gratineren onder de grill.

Bereidingswijze

Mornay-saus 'light'Zeef de bloem in een steelpan. Voeg de koude melk beetje bij beetje toe en klop met een garde tot u een gladde saus verkrijgt. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Verwarm de saus op een matig vuur tot het kookpunt en blijf kloppen. Laat gedurende 5 minuten op een zacht vuur doorkoken, onder geregeld roeren, om de bloem te laten garen. Voeg dan de kaas toe en roer tot deze goed is opgelost.



Deel dit recept

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vifke
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top