1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. De ultieme chocoladetaart (deel 2)

De ultieme chocoladetaart (deel 2)

Door: henny

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 26-10-2003

Ingrediënten 10 personen


Voor de chocolade-mascarpone-vulling met sinaasappel:
5 bl. witte gelatine
200 gr. pure chocolade (minimaal 70% cacao)
1/2 dl. sinaasappellikeur
1/4 l. slagroom
5 el. suiker
250 gr. mascarpone

voor de hazelnoot- en chocoladebrokken:
100 gr. gepelde hazelnoten (ongezouten)
125 gr. pure chocolade (minimaal 70% cacao)
25 gr. boter

voor de chocoladetopping met kaneel en kardemom:
2 dl. slagroom
1 klein kaneelstokje
3 kardemom zaadjes
150 gr. pure chocolade (minimaal 70% cacao)
25 gr. boter
cacao (om te bestrooien)


Verder heb je nodig


Hoge taartring 18 cm doorsnede
bakpapier
dienblad of bakplaat oven


Chocolade maakt gelukkig, dat is (wetenschappelijk!) bewezen. En deze superieure chocoladetaart gaat de laatste ongelovigen bekeren. Want, zo mooi, zo rijk, zo verleidelijk en zo puur - geen mens die dat weerstaat! (Bron: Nouveau oktober 2003) Let op: dit is het tweede deel van het recept!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Chocolade-mascarpone-vulling met sinaasappel
Week (als de bodem met de truffelvulling in de koelkast is gezet) de blaadjes gelatine tot ze helemaal zacht zijn (ca. 3 min.) Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een schaaltje. Zet het schaaltje in een pan met een laagje bijna kokend water en laat de chocolade smelten, zo nu en dan een beetje roeren. Verwarm de likeur. Los hierin, van het vuur af, de uitgeknepen blaadjes gelatine op. Klop ondertussen de slagroom met de suiker bijna stijf. Meng de mascarpone met de gesmolten chocolade en roer het gelatine-mengsel erdoor. Spatel, zodra het geheel dik begint te worden, de slagroom erdoor. Schep de mousse direct op de truffelvulling in de vorm en laat het geheel in 3 tot 4 uur opstijven.
Hazelnoot- en chocoladebrokken
Rooster de hazelnoten in een ruime, droge koekepan op een matig hoog vuur al roerende lichtbruin. Laat ze (op een bord) afkoelen en hak ze in een foodprocessor in grove stukken. (Of doe ze in een plastic zakje en sla ze met de deegroller voorzichtig in stukken.) Breek de chocolade in stukken en doe deze in een ruime schaal. Zet de schaal boven een pan met bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Roer er een gladde ?saus? van. Laat deze een beetje afkoelen. Klop er dan de boter door en voeg de noten toe. Schep het mengsel op een met bakpapier bedekt dienblad (of iets dergelijks) en spreid het uit tot een dunne plak (ca. ? cm. dikte). Laat de chocolade op een droge, koele plaats weer hard worden. Breek dan de chocolade in grote brokken.

Bereidingswijze

Chocoladetopping met kaneel en kardemom
Breng de slagroom met het kaneelstokje en de kardemom tegen de kook aan en laat het geheel op een laag vuur 15 min. trekken. Verwijder de kaneel en de kardemom. Breek de chocolade in klein blokjes en voeg ze aan de room toe. Laat de chocolade al roerende smelten en afkoelen. Klop de boter erdoor als het mengsel nog een beetje warm is. Zet de taart, met de ring er nog om, heel voorzichtig op een taartschaal. Verwijder de ring en het bakpapier. Schep de saus erover en laat deze een beetje over de rand lopen. Zet de brokken hazelnootchocolade kriskras op de taart en bestrooi met cacao.

Serveertip

Tot gebruik in de koelkast bewaren en eventueel een halfuurtje voor het serveren eruit halen.



Deel dit recept

Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van henny
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top