Speenvarken

  • Belgisch, Feestmaaltijd
  • > 120 min.

Bijzonder Vlaams - ovengerecht voor 10 personen...origineel en erg lekker !

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
-1 speenvarken van circa 5 kg
-zout en peper
-5 sjalotjes (gesnipperd)
-2 borrelglazen cognac
-150 g gerookt spek (dobbelsteentjes)
-1 fijngesnipperde ui
-3 sneetjes oud wit brood
-2 eieren
-tijm
-peterselie
-2 kopjes olijfolie
-1 flesje donker bier
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

-vraag de slager om het speenvarken niet te ver open te snijden, omdat anders na het vullen we teveel dicht moeten naaien
-wrijf het vlees binnen en buiten in met peper, zout
-strooi in de holte de sjalotjes en besprenkel binnen en buiten met de cognac

Bereidingswijze

-fruit de ui en de dobbelsteentjes spek, voeg de in stukjes gesneden lever van het varken erbij en laat even aanbraden
-voeg daarna de geweekte en uitgeknepen sneetjes brood, eieren, zout, peper, tijm en peterselie bij
-met dit mengsel het varken vullen
-dichtnaaien en zet in de braadslee
-doe aluminiumfolie om de oren en staart
-braadt 1 uur op 200?C
-verminder dan naar 180?C en braad nog circa 90 a 120 min
-bestrijk zo nu en dan met olijfolie en bedruip met bier
***het speenvarkentje moet, als de vulling gaar is, van buiten mooi bruin en knapperig zijn

Serveertip

geef er brood en sla bij

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Doorsturen

Home Recepten