stoofperen

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 15-10-2003
  • stoofperen

    Stoofperen

    Stoofperen

Het heeft er lange tijd naar uitgezien dat rood gestoofde peertjes van onze menu's zouden verdwijnen. Het tegendeel is eerder waar want de stoofpeertjes zijn begonnen aan een glorieuze comeback.
In de jaren '70 en '80 zag het er naar uit dat de roodkokende stoofperen voorgoed uit ons repertoire van typisch Nederlandse gerechten zouden verdwijnen. Niets is echter minder waar want de stoofperen beleven intussen een glorieuze comeback. En dat ondanks het feit dat in ons land een groot aantal oude stoofperenrassen is verdwenen en we eigenlijk geheel en al zijn aangewezen op onze eigen Gieser Wildeman en Saint Remy die ook vanuit het buitenland wordt aangevoerd. Stoofpeertjes worden niet alleen als nagerechten opgediend. Het zijn ook de traditionele begeleiders van verschillende gerechten met wild en rundvlees.
Bron: Hans Belterman

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 1/4 - 1 1/2 kg stoofperen

ca. 12 kruidnagelen

1 pijpje kaneel

ca. 65 gram suiker

1 dl rode of zwarte bessensap (ongezoet)

1 dl rode port (ruby)

1 eetl. allesbinder

15 gram boter, ijskoud

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Schil de peren en laat de steeltjes er aan vastzitten. Steek in de top van elke peer een kruidnagel. Plaats de peren rechtop naast elkaar op de bodem van een pan met dikke bodem. Schik het kaneelpijpje ertussen en strooi 50 gram suiker er over. Voeg daarna bessensap, rode port en zoveel water toe tot de peren net onder staan en alleen de steeltjes erboven uit steken. Breng alles langzaam tot het kookpunt. Laat de peren in ruim 2 uur, met het deksel op de pan, heel zachtjes gaar koken.

Neem de peren uit de pan en zeef het kookvocht. Breng het kookvocht in een schone pan opnieuw aan de kook. Strooi allesbinder er over en roer alles krachtig door. Proef de saus en voeg eventueel nog wat suiker toe. Klop er vlak voor het opdienen, wanneer het pannetje met de saus van de warmtebron is genomen, met een garde een klontje ijskoude boter door. De saus krijgt er een fluweelachtig uiterlijk door.

Serveertip

Presentatie: verdeel de warme peertjes over voorverwarmde borden. Schenk het warme sausje er over. U kunt de peren en het sausje ook eerst koud laten worden en ze pas daarna opdienen. Koude stoofpeertjes kunnen onder andere worden gecombineerd met vanille-roomijs en griesmeelvla of -pudding.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

amsterdameten avatar
amsterdameten 06-07-2014

ik heb wat kruidnagel minder gebruikt, erg lekker geworden

Ninkekook avatar
Ninkekook 06-10-2011

zijn dat niet wat al te veel kruidnagelen?

mellebelle avatar
mellebelle 31-10-2010

Heerlijk recept, ik heb het iets aangepast: in plaats van 1 dl rode of zwarte bessensap en 1 dl rode port (ruby) heb ik 2 dl. cranberrywijn toegevoegd. Heerlijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten