1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Zuurkoolschotel

Zuurkoolschotel

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 05-10-2003

Ingrediënten


Houdt rekening met het formaat van je romertopf en stem daar de hoeveelheden op af. Ik heb een heel grote, geschikt voor mijn gezin. De verhouding zuurkool:aardappelen aan eigen smaak aanpassen.2 kilo aardappelen1.1/2 kilo zuurkool(gerookte) spekreepjes of -blokjes5 braadworsten (verse worst/saucijzen).


Verder heb je nodig


Romertopf


Eenpansgerecht uit de romertopf. Succes verzekerd!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De oven niet voorverwarmen.Een romertopf moet altijd in de koude oven geplaatst worden.De romertopf even omspoelen met koud water. Het gerecht verliest voldoende vocht, de schotel hoeft daarom van tevoren niet in een bak water gelegd te worden.Invetten is eveneens niet nodig.

Bereidingswijze

De aardappelen schillen en overlangs in achten snijden (zoals sinaasappelparten). (Even voorkoken kan ook, dan wordt de oventijd iets korter. En voor wie het echt makkelijk wil: voorgekookte aardappelen of voorgekookte aardappelpartjes kopen.)
De helft van de aardappelen in de romertopf leggen, de helft van de spekjes erover strooien, de uit elkaar getrokken zuurkool erop, rest van de spekjes erover en dan de rest van de aardappelen. (Aardappelen eventueel licht met zout bestrooien, naar smaak.)
De braadworsten er bovenop leggen.
Deksel op de romertopf, de schotel in de oven plaatsen en deze inschakelen op een temperatuur van 200 graden*.Gezien de grote hoeveelheid heb ik de schotel bijna 2 uren in de oven laten staan, toen was hij perfect. Bij een kleinere hoeveelheid kan de oventijd verkort worden, kijk dan na anderhalf uur of de aardappelen gaar zijn; zijn de worstjes niet bruin, plaats de schotel dan nog even zonder deksel in de hete oven terug.
* Elektrische ovens verwarmen geleidelijk tot de juiste temperatuur bereikt is. Gasovens niet. Daarom bij gasovens de temperatuur steeds iets hoger instellen tot je op het gewenste punt zit (eerst op 1, dan 2, enz.) - dit ter voorkoming van uit elkaar barsten van de romertopf.

Serveertip

Zet de schotel op tafel en eet smakelijk!Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van annabee


Reacties (1)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van annabee
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top