12 soorten Kaasfondue

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 03-10-2003
  • 12 soorten Kaasfondue

    12 soorten Kaasfondue

    12 soorten Kaasfondue

    Voor een kaasfondue bent u niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meer dan tien 'officiele' fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Zo zorgt Emmenthaler bijvoorbeeld voor de draden die een fondue kan trekken.
    Voor fondue heb je eigenlijk altijd een 'fromage cuit' nodig, een 'gekookte' kaas, zoals bijvoorbeeld Emmenthaler en Comte. Door het koken van de wrongel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem zo geschikt maakt voor fondue. Het probleem van de meeste Hollandse kazen is dat de wrongel niet verhit is geweest en dat maakt ze voor fondue minder geschikt.
    U hebt keus uit de volgende fonduesoorten, meestal genoemd naar de streek waar ze vandaan komen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen




  • Fondue Jurasienne:
  • samengesteld uit 1/2 oude Comte en 1/2 jonge Comte; smaak: mild.
  • Fondue Comtoise:
  • 2/3 oude Comte en 1/3 belegen Comte; smaak: licht pikant.
  • Fondue Savoyarde:
  • 2/3 Beaufort en 1/3 Emmenthaler; smaak: zoetig.
  • Fondue Chablaisienne:
  • 2/3 oude Comte en 1/3 Emmenthaler; smaak: zoetig, pittig.
  • Fondue Tarentaise:
  • 2/3 oude Beaufort en 1/3 belegen Beaufort; smaak: fijntjes.
  • Fondue Suisse:
  • 2/3 Emmenthaler en 1/3 Appenzeller; smaak: kruidig.
  • Fondue Neufchatelloise:
  • 2/3 Gruyere en 1/3 Emmenthaler; smaak: pikant.
  • Fondue Genevoise:
  • 2/3 Emmenthaler en 1/3 Saint Niklaus;smaak: pittig.
  • Fondue Vaudoise:
  • 2/3 Gruyere en 1/3 Gamser (Raclette); smaak: pikant.
  • Fondue Fribourgoise:
  • 2/3 Vacherin Fribourg en 1/3 Gruyere; smaak: aromatisch.
  • Fondue moitie-moitie:
  • 1/2 Gruyere en 1/2 Vacherin Fribourg; smaak: pittig.
  • Om de fondue nog wat pittiger te maken kunt u ook nog Parmazaanse kaas of pittige boerenkaas, Munster of Tilsiter (de Deense of de Zwitserse) toevoegen.

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Meestal wordt fondue gemaakt met kaas en een scheutje Kirsch, maar als u er Roquefort door mengt is een scheutje Cognac ook heel lekker.
Belangrijk voor de fondue is dat de kaas niet te lang verhit wordt. Hij wordt dan enigszins rubber-achtig, ligt zwaar op de maag en is moeilijk te verteren.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ijmpoot avatar
ijmpoot 27-01-2020

Ik maak het altijd half om half Emmentaler en gruyère kaas. In plaats kirschwasser gebruik ik whisky. Is ook lekker. In de praktijk was de kirsch altijd op, ter de whisky altijd aanwezig is.

saadenka avatar
saadenka 29-11-2008

mmmm heerlijk en laat de rest maar praten! lekker kinderachtig zeg!

vijfsterren avatar
vijfsterren 20-10-2007

Gestolen recept. Bewijs? De rare opmaak en het ontbreken van de basis.

luttepetut avatar
luttepetut 22-10-2004

Neem het mee!Dank je,Lut.

albondigas avatar
albondigas 07-10-2004

Mooi recept om eens te varieren. Meegenomen bij mijn favorieten. Bedankt! Albondigas

puddinkje avatar
puddinkje 16-12-2003

Lekker hoor, meegenomen! Groetjes, Dido

wilma_hoeve avatar
wilma_hoeve 14-10-2003

Ik mis de hoeveelheden! Hoeveel moet je nemen voor een kaasfondue voor 4 personen? Groet, Wilma

kokkie13 avatar
kokkie13 06-10-2003

Hoi hoi Sandra... MMMMMM...heerlijk ik neem het gelijk mee... Groetjes van Silvana.

dengroenen avatar
dengroenen 03-10-2003

Zeer goed !!om eens de verschillende naast elkaar te zien

harmony avatar
harmony 03-10-2003

Leuk om ze allemaal eens op een rijtje te zien. Ook de tip van cognac ipv kirsch vind ik leuk! Groetjes, Monique

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten