1. Home
  2. Recepten
  3. Kaasfondue
  4. 12 soorten Kaasfondue

12 soorten Kaasfondue

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 03-10-2003

Ingrediënten 4 personen






Fondue Jurasienne: samengesteld uit 1/2 oude Comte en 1/2 jonge Comte; smaak: mild.
Fondue Comtoise: 2/3 oude Comte en 1/3 belegen Comte; smaak: licht pikant.
Fondue Savoyarde: 2/3 Beaufort en 1/3 Emmenthaler; smaak: zoetig.
Fondue Chablaisienne: 2/3 oude Comte en 1/3 Emmenthaler; smaak: zoetig, pittig.
Fondue Tarentaise: 2/3 oude Beaufort en 1/3 belegen Beaufort; smaak: fijntjes.
Fondue Suisse: 2/3 Emmenthaler en 1/3 Appenzeller; smaak: kruidig.
Fondue Neufchatelloise: 2/3 Gruyere en 1/3 Emmenthaler; smaak: pikant.
Fondue Genevoise: 2/3 Emmenthaler en 1/3 Saint Niklaus;smaak: pittig.
Fondue Vaudoise: 2/3 Gruyere en 1/3 Gamser (Raclette); smaak: pikant.
Fondue Fribourgoise: 2/3 Vacherin Fribourg en 1/3 Gruyere; smaak: aromatisch.
Fondue moitie-moitie: 1/2 Gruyere en 1/2 Vacherin Fribourg; smaak: pittig.
Om de fondue nog wat pittiger te maken kunt u ook nog Parmazaanse kaas of pittige boerenkaas, Munster of Tilsiter (de Deense of de Zwitserse) toevoegen.



12 soorten Kaasfondue
12 soorten Kaasfondue

Voor een kaasfondue bent u niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meer dan tien 'officiele' fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Zo zorgt Emmenthaler bijvoorbeeld voor de draden die een fondue kan trekken.
Voor fondue heb je eigenlijk altijd een 'fromage cuit' nodig, een 'gekookte' kaas, zoals bijvoorbeeld Emmenthaler en Comte. Door het koken van de wrongel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem zo geschikt maakt voor fondue. Het probleem van de meeste Hollandse kazen is dat de wrongel niet verhit is geweest en dat maakt ze voor fondue minder geschikt.
U hebt keus uit de volgende fonduesoorten, meestal genoemd naar de streek waar ze vandaan komen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Meestal wordt fondue gemaakt met kaas en een scheutje Kirsch, maar als u er Roquefort door mengt is een scheutje Cognac ook heel lekker.
Belangrijk voor de fondue is dat de kaas niet te lang verhit wordt. Hij wordt dan enigszins rubber-achtig, ligt zwaar op de maag en is moeilijk te verteren.

Dit recept is te vinden in:



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kramer1274


Reacties (10)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kramer1274
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top