Langedijker koolschotel lekkere ovenschotel met witte kool en gehakt

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 01-10-2003
  • Langedijker koolschotel lekkere ovenschotel met witte kool en gehakt

    Langedijker koolschotel lekkere ovenschotel met witte kool en gehakt

    Langedijker koolschotel lekkere ovenschotel met witte kool en gehakt

Een heerlijke ovenschotel met witte kool, gehakt, aardappelpuree en een vleugje kerrie. Een heerlijke schotel om een dag tevoren voor te bereiden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gram gesneden wittekool - 1 prei - 1 ui - 1 teentje knoflook - 2 eetl. olie - 500 gram gehakt - peper - zout - 1/2 eetl kerriepoeder - (eventueel) 2 tomaten in plakken gesneden - 200 gram geraspte belegen kaas
Voor de puree:
1 kg kruimig kokende aardappelen - 50 gram boter - 1 ei - warme melk - zout - nootmuskaat
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote ovenschaal
aardappelstamper

Bereidingswijze


Prei wassen en fijnsnijden. Ui en knoflook pellen en snipperen.

Oven voorverwarmen op 200 graden. Vuurvaste schaal invetten.

De helft van de ui, knoflook en prei zacht bakken in de olie.
Gehakt toevoegen en rul bakken. Op smaak maken met peper en zout.
Gehakt uit de pan halen en even apart zetten.

Andere helft van de ui, knoflook en prei zacht bakken in het overgebleven vet.
Kool toevoegen en 5 minuten meebakken. Op smaak brengen met peper, zout en kerrie.

Aardappelpuree:
Aardappelen koken in water met zout.
Aardappelen afgieten en even goed laten droogstomen.
Stamp de aardappelen fijn met de aardappelstamper en voeg de boter en zoveel warme melk toe tot je een lekkere smeuïge puree krijgt.
Roer het losgeklopte ei door de puree. Maak op smaak maken met peper, zout en nootmuskaat.
In vuurvaste schaal verdeel je eerst de witte kool, dan het gehakt en dan de puree.

Eventueel bedekken met plakken tomaat. Strooi er dan de geraspte kaas over.

Plm. 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en lichtbruin is.

Bron

Via via

Serveertip

Hier hoeft dus helemaal niets bij. Is erg lekker!

Laatste reacties

ArualB avatar
ArualB 19-04-2013

Zonder prei ook lekker, maar de volgende keer probeer ik hem met. In het recept heb je staan eventueel bedekken met tomaat en kaas maar ik vind dat het erop hoort, lekker hoor!

Jannie27 avatar
Jannie27 18-04-2013

Toppie!

ArualB avatar
ArualB 16-04-2013

Weer eens wat anders met witte kool! Ik neem hem mee. Dank je wel.

Jannie27 avatar
Jannie27 16-04-2013

Het heet Langedijker-kool schotel

hilde1007 avatar
hilde1007 24-11-2003

dit lijkt me zeker het proberen waard,nu ik zovele witte kolen uit de tuin heb

evelienkuiper42 avatar
evelienkuiper42 08-10-2003

Voor het eerst in 20 jaar weer wittekool gegeten. Heerlijk!!!!! De plakken tomaat met kaas eroverheen zijn wel onmisbaar hoor. DAt vonden zelfs mijn kinderen die zeggen geen tomaat te lusten.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten