Warme appelbollen
- Banket
- 30-60 min.
- Geplaatst op 19-09-2003
heerlijk herfst gerecht voor bij de thee of s avonds bij de koffie!
Benodigdheden
mes, schaal, vork, bakplaatBereidingswijze
Schil de appel. Haal het midden eruit met de appelboor.
Maak van suiker en kaneel een mengsel. Geheel naar eigen smaak (veel kaneel of juist meer suiker).
Neem een plakje bladerdeeg er zet daar de appel op. Vul het midden van de appel op met het kaneel-suiker.
Maak het plakje bladerdeeg aan de bovenkant van de appel dicht.
Als alle appels in het deeg zitten, zet ze dan op de bakplaat en strijk er geklopt ei overheen.
Zet de appel ong. 45 minuten in de oven op 220 graden.
Uit de oven halen totdat de korst mooi goudgeel ziet.
Eventueel het gat dichten met amandelspijs voor een (nog) heerlijker resultaat.
Bron
bakker
Serveertip
S middags bij de thee of s avonds bij de koffie.
Laatste reacties
Een appel in 4 stukken zou ook geen enkel probleem moeten zijn zolang je het hpdeeg maar goed " vastplakt". Succes!
Ik heb geen appelboor op dit moment, kan ik ook 4 partjes snijden en rechtop zetten in het bladderdeeg?
Als de appels erg groot zijn kun je de bladderdeeg nog een beetje groter maken door ze met een deegroller uit te rollen.
Ik bedoelde tagatesse
@kirrrti, ik maak dit recept ook al jaren. Ik snijd de appel een beetje op maat. Ik snijd hem zo dat hij van boven gezien een beetje vierkant wordt. Grote appels snijd ik ook van boven en onder nog een plakje af. Een deel van wat ik er afgesneden heb meng ik met suiker en kaneel en daar vul ik het gat van het klokhuis dan mee op. De appel zo leggen dat de vlakke kanten naar de hoeken liggen. Punten bovenop samen laten komen en randen dichtvouwen. Op deze manier heb je genoeg aan 1 plakje per appel. Extra tip: ik kan zelf niet tegen geraffineerde suikers, ik maak de vulling dan ook aan met een suikervervanger. De lekkerste suikervervanger die ik hier momenteel voor kan vinden in mijn omgeving is tagetesse. Dit gebakje is een prima idee voor als je iemand op visite krijgt die geen suiker mag. Wel even vragen of hij/zij dit mag eten i.v.m. de aanwezige hoeveelheid natuurlijke suikers (fructose) in de appel.
Je kunt het deeg over de hele appel heen trekken en dan de puntjes in het midden bij elkaar laten komen! Speculaas: ook een idee!
Lijkt me heerlijk. Een vraagje: gebruik je 1 velletje bladerdeeg om een hele appel? Het lijkt me dat de bovenkant van de appel dan nog ``bloot`` is. Is dat de bedoeling, of moet het bladerdeeg de hele appel bedekken?
Een heerlijk recept, ik verkruimel zelf een speculaasje en doe dat samen met de suiker en kaneel en een beetje boter in het gat. Is ook heerlijk en geeft een echt herfst/winter idee!