Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Joodse keuken
  5. Gefilte Fisch (Jiddisch)

Gefilte Fisch (Jiddisch)

Door: vis_van_erie

  • Joods Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 08-09-2003

Ingrediënten


2 kg vis (bij voorkeur zoetwatervis als karper, snoek, snoekbaars, enz.;
geen paling)
2 uien
2 grote wortelen
bosje selderij
zout
peper
nog 1 ui
3 eieren
2 flinke eetl verkruimelde matzes
zout
peper
evt. 2 blaadjes gelatine
geraspte mierikswortel


Verder heb je nodig


Gefilte Fisch is een van de klassieke gerechten van de Midden-Europese
Jiddische keuken en vanzelfsprekend zal men dit gerecht ook in Israel
aantreffen.
Mierik is geraspt in potjes in de handel, men kan natuurlijk ook zelf de
harde, vuilgele wortelen raspen. Mierik kan zeer scherp zijn, hoe verser ze
is, des te scherper.


Gefilte Fisch is een van de klassieke gerechten van de Midden-Europese
Jiddische keuken en vanzelfsprekend zal men dit gerecht ook in Israel
aantreffen.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Maak de vis schoon en haal het visvlees zorgvuldig van de graten.
Draai het visvlees door de gehaktmolen.
Zet de viskoppen, de graten, vinnen en vellen op met de in ringen gesneden
uien, de in repen gesneden wortelen, de klein-gesneden selderij, zout en
peper op met zoveel water tot alles net onder staat.
Breng dit aan de kook en laat het zachtjes een half uur trekken.

Bereidingswijze

Rasp de derde ui, voeg er de losgeklopte eieren bij, de gemalen vis en het
matzemeel, zout, peper en wat water.
Vorm hiervan kleine balletjes.
Leg die in de visbouillon en draai het vuur zo laag, dat deze net tegen de
kook aanblijft.
Laat de visballetjes zo ongeveer 2 uur heel zachtjes trekken, en daarna in
de bouillon afkoelen.
Schep de balletjes en de wortelen uit de bouillon en leg ze in een schaal.
Zeef de bouillon en giet die over de balletjes.
De visgraten die in de bouillon zijn afgetrokken, zullen er voor zorgen dat
deze bouillon gelei-achtig wordt.
Vertrouwt u daar niet op, dan kunt u 1 of 2 blaadjes gelatine, in water
geweekt en uitgeknepen, aan de warme bouillon toevoegen.

Serveertip

Gefilte Fisch wordt koud gegeten met geraspte mierikswortel.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vis_van_erie
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top