Gebonden vissoep met tomaten

  • Nederlands, Soep
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 07-09-2003

In het recept voor de soep wordt uitgegaan van een maaltijdsoep voor 2 personen. De soep kan ook als een voorafje worden opgediend. Met de aangegeven hoeveelheden levert het een soepje voor 4 - 5 personen op.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Vissoepen zijn in ons land nauwelijks bekend. Recepten er voor zijn er in overvloed. Ze worden echter vrijwel nooit uitgevoerd. Met het recept voor de maaltijdsoep van vandaag kan daarin verandering worden gebracht. Het bereiden van de soep zal nauwelijks moeilijkheden opleveren. En de vis mag uit de diepvries komen en de garnalen, ja die mag u wat mij betreft ook wel vergeten.


200 gram kabeljauwfilet, eventueel diepgevroren*2 1/2 dl droge witte wijn, zoals Pinot Blanc(Elzas)*2 tabletten voor visbouillon*50 gram gepelde Hollandse garnalen*eventueel ca. 2 theel. zeezout*3 grote en bovenal rijpe tomaten, ontveld, vruchtvlees in minuscule blokjes gesneden*60 gram boter*1 sjalotje, ragfijn gesnipperd*1 teentje knoflook, ragfijn gehakt*50 gram bloem, gezeefd*2 1/2 eetl. tomatenpuree*1 theel. scherpe paprikapoeder(Rosenpaprika)*1 mespunt suiker*zout*witte peper uit de molen*3-4 eetl. kookroom*1 1/2 eetl. fijngehakte (blad)peterselie*1 eetl. fijngesneden bieslook*
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 627,87 kcal
Koolhydraten 33,22 g
Eiwitten 30,17 g
Vetten 31,42 g
Benodigdheden
pan met dikke bodem*schuimspaan*keukenpapier*
zeef*mes*kommen of borden*

Voorbereiding

Breng in een pan met dikke bodem 1 liter water en de wijn aan de kook. Laat beide bouillontabletten er in oplossen. Temper de warmtebron. Voeg de vis toe en houd alles 6-7 minuten tegen de kook aan. Neem de vis met behulp van een schuimspaan uit de pan. Laat de vis op een stuk keukenpapier uitlekken. Verdeel de vis daarna in kleine stukjes. Houd het pocheervocht van de vis apart.

Bereidingswijze

Spoel de garnalen enkele malen in ruim koud water. Verwijder achtergebleven ongerechtigheden zoals schildjes en dergelijke. Voeg aan het laatste spoelwater eventueel wat zeezout toe. Laat de garnalen op een zeef uitlekken en zoveel mogelijk opdrogen. Verhit een pan met dikke bodem en laat de boter smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Laat het sjalotje en de knoflook er 2 minuten in fruiten. Voeg daarna de gezeefde bloem toe en roer alles krachtig door. Voeg tomatenpuree en paprikapoeder toe en blijf hierna zolang roeren en omscheppen tot een vrij gladde egale massa is verkregen. Neem de pan met de nu verkregen roux van de warmtebron en laat alles 10 minuten staan. Schenk het pocheervocht van de vis door een fijne zeef bij de roux. Breng alles, onder voortdurend roeren aan de kook. Laat de nu verkregen, licht gebonden soep tenminste 5 minuten zachtjes koken. Proef de soep en voeg naar smaak suiker, zout en peper toe. Roer er daarna de room, garnalen, tomaten en de tuinkruiden door. Houd de soep tegen de kook aan.


Serveertip

Presentatie: verdeel de vis over grote voorverwarmde kommen of diepe borden. Schep de soep er over. Geef er in eigen oven afgebakken knapperig stokbrood of in repen gesneden sneetjes licht geroosterd witbrood bij.

Laatste reacties

wallykat avatar
wallykat 20-12-2010

Super recept, gister gemaakt en erg makkelijk & lekker. Het zeven van de bloem en pocheervocht kun je achterwege laten.

iggy1 avatar
iggy1 28-10-2009

Dat wordt hem vanavond!Lekker,dankjewel!Groetjes Irene.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten