Hartige koepeltaart

  • Nederlands, Lunch/Brunch
  • > 120 min.

Voor het maken van de koepeltaart heb je een grote ronde kom nodig. Vandaag worden er met ham belegde flensjes in opgestapeld. De taart kan zowel koud als warm worden opgediend. Ze kan dienen als een lunchgerecht en in smalle puntjes gesneden kan ze ook als een appetizer worden gegeven. Bij een brunch en een warm en koud buffet mag zo'n kostelijke taart niet ontbreken.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
Eigenlijk is het een flensjestaart met twee verschillende soorten ham. Om de taart als een koepel te presenteren moet u beschikken over een ronde kom met een hoogte van ca. 10/12 centimeter en een doorsnede van 22/24 centimeter. De flensjes moeten in twee verschillende koekenpannen worden gebakken. De maten daarvan zijn hier onder aangegeven. De taart kan als een warm of koud lunchgerecht worden gegeven. In smalle puntjes gesneden kan ze ook als een appetizer worden gepresenteerd. Op een koud of warm buffet en bij een brunch mag zo'n koepeltaart eigenlijk nooit ontbreken.


175 gram bloem, gezeefd*1 flinke mespunt (selderij)zout*5 dl melk*3 eieren*75 gram boter, gesmolten*ca. 200 gram gekookte ham, 8 grote ronde plakken*ca. 100 gram rauwe (Parma)ham, 8 grote dunne ronde plakken*2 1/2 dl slagroom*150 gram geraspte belegen (Boeren-)Goudse kaas*2 eetl. fijngehakte (blad)peterselie*1 eetl. fijngehakte basilicumblaadjes*1 snufje (vingergreep) cayennepeper*
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

kom*koekenpannen(2)*kommetje*plasticfolie*ovenschotel*

Voorbereiding

Maak van bloem, zout, melk en eieren een volkomen glad beslag. Voeg een scheutje koud water toe indien blijkt dat het beslag wat te dik voor het bakken van flensjes is uitgevallen. Klop daarna de gesmolten boter er door.

Bereidingswijze

Bak(zonder toevoeging van extra boter)in twee verschillende koekenpannen (doorsneden 28/30 en 22/24 cm.) 8 grote en 8 kleinere dunne flensjes. Schep intussen in een kommetje 75 gram geraspte kaas, peterselie en basilicum luchtig door elkaar. Voeg er een snufje cayennepeper aan toe. Beleg de grote flensjes met plakken gekookte ham. Strijk over elk belegd flensje 1 eetlepel slagroom en strooi er een beetje geraspte kaas met tuinkruiden over. Leg de grote belegde, bestreken en bestrooide flensjes op elkaar. Leg ze in een hoge ronde met plastic folie 'gevoerde' kom (doorsnede 22/24 cm.). Beleg daarna de kleinere flensjes met plakken rauwe ham, bestrijk ze ook met een beetje slagroom en bestrooi ze met geraspte kaas met tuinkruiden. Stapel de kleinere belegde flensjes op elkaar en leg ze in de kom op de grotere flensjes. Druk alle flensjes licht aan. Dek de kom af met plastic folie en plaats hem tenminste 2 uur in de koelkast. Leg voor het storten van de koepeltaart een grote ovenvaste schotel op de kom. Keer alles om en laat de taart uit de kom op de schotel glijden. Verwijder de plastic folie. Bestrijk de gehele taart met een dun laagje slagroom en bestrooi de taart daarna met de rest van de geraspte kaas. Plaats de schotel op het rooster iets onder het midden in de tot 200 o C. voorverwarmde oven. Zodra de kaas is gesmolten en ook al wat kleur begint te krijgen kan de koepeltaart uit de oven worden genomen.


Serveertip

Presentatie: dien de taart in z'n geheel, warm of koud, op en snijd hem aan tafel in het gewenste aantal punten. Geef er een gemengde groene salade met in stukjes gesneden gekookte verse asperges apart bij.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten