1. Home
  2. Recepten
  3. Balkanische keuken
  4. Balkan saus, Ajvar

Balkan saus, Ajvar

Door: lmh-v

  • Balkan, Saus/dressing
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 07-09-2003

Ingrediënten


1 kg tomaten
1 kg paprika?s
1 aubergine
500 g uien
2-3 teentjes knoflook
60 g suiker
50 ml (olijf)olie
50 ml azijn
1 tl chilipoeder
peper en zout naar smaak



Heerlijke saus, die je in potjes vrij lang in de koelkast kunt bewaren, maar ook warm serveren bij gegrillde gerechten.En wat denk je dat zit in/door de 'rode bolletjes' gekookte rijst, die je in vele Balkanresto's geserveerd krigt? Juist - Ajvar.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Tomaten, paprika?s zonder zaadjes en aubergine in stukjes snijden, uien en knoflook fijnhakken.

Bereidingswijze

Olie in een pan verhitten en eerst uien en knoflook even fruiten, stukjes tomaat, paprika en aubergine toevoegen, even meebakken.
Suiker, azijn en chilipoeder toevoegen, vuur zeer laag zetten en alles 1 ? uur laten pruttelen, met een deksel op de pan, tot de gewenste dikte.
Van het vuur af, op smaak brengen met peper en zout.
Door de zeef wrijven, en in potjes in de koelkast bewaren.

Serveertip

In iets dunnere vorm wordt deze ook als warme saus gebruikt bij verschillende soorten gegrild vlees of groenten. Je kunt later ook je dikke Ajvar uit het potje aanleggen met wat bouillon en verwarmen.N.B.: oorspronkelijk werden alle ingredienten samen gekookt, tot een dikke massa. Vandaar de 'var' in de naam - 'var' betekent daar 'kook'.



Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lmh-v
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top