Aardappelpoffertjes met kaas

  • Nederlands, Lunch/Brunch
  • 30-60 min.

Ergens onder- of achterin het gootsteenkastje kom je ze nog wel eens tegen: de poffertjespannen. Ooit, toen de kinderen nog klein waren werden die pannen een enkele maal gebruikt. Het succes bleef meestal uit. De zelf gebakken poffertjes smaakten toch niet zo als in de poffertjeskraam op de kermis.


Met dezelfde pannen kunt u echter ook aardappelpoffertjes bakken die wel goed smaken bij tal van gerechten en ook als appetizers kunnen worden opgediend. Niet-vegetariers kunnen aan het beslag voor de aardappelpoffertjes eventueel nog kruimels van gekookte ham, salami en andere pittige worstsoorten toevoegen. Ook met ragfijn gesneden gerookte paling, gerookte forel, gerookte zalm en met eveneens ragfijn gesneden bladgroenten zoals waterkers en spinazie, kunnen geraffineerde aardappelpoffertjes worden samengesteld.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor ca. 36 stuks
1,25 kg aardappelen, bij voorkeur afkokers
zout
2 eieren, losgeroerd
ca. 5 eetl. melk
ca. 75 gram boter, gesmolten
witte peper uit de molen
2 eetl. fijngehakte (blad)peterselie
1 eetl. fijngehakte bladselderij
1 eetl. fijngesneden bieslook
ca. 6 eetl. fijngeraspte Parmezaanse of oude Goudse kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

poffertjespan

Voorbereiding

Kook de aardappelen gaar in water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat ze even droog stomen. Laat de aardappelen op een zeef afkoelen. Wrijf de aardappelen door een fijne zeef. (gebruik nooit een keukenmachine om aardappelpuree te maken!). Vermeng aardappelpuree met losgeroerde eieren, 4 eetlepels melk, 50 gram gesmolten boter, peper, 4 eetlepels geraspte kaas en tuinkruiden. Voeg, wanneer het beslag wat al te dik uitvalt er nog 1 of meer eetlepels melk aan toe. Laat het beslag een half uurtje staan.

BereidingswijzeRoer het daarna opnieuw krachtig door. Verhit de poffertjespan. Bestrijk alle holletjes met een kwastje met gesmolten boter. Schep een deel van het beslag in de holletjes. Bak de poffertjes boven een niet al te hoog afgestelde warmtebron in 3 - 4 minuten aan weerszijden goudbruin. Bak daarna op dezelfde wijze de rest van de poffertjes. Houd de poffertjes warm.

Serveertip

Schik de poffertjes dakpansgewijs in halve cirkels op voorverwarmde borden. Strooi er eventueel nog wat fijngeraspte kaas over en leg er in het midden een klontje boter op.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

joke_smum avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten