Tajine met lamsvlees, champignons en olijven

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 01-09-2003
  • Tajine met lamsvlees, champignons en olijven

    Tajine met lamsvlees, champignons en olijven

    Tajine met lamsvlees, champignons en olijven

De tajine is een geglazuurde terracotta ovenschaal met een kegelvormige deksel. De gerechten die in de schaal met het deksel er op worden bereid noemt men in Marokko eveneens een tajine. Zonder die schaal en het deksel kun je de tajine ook in een gewone stoof- of braadpan bereiden. Je hoeft er lang niet altijd een oven voor te gebruiken.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
  • 250 gram lamslappen, in stukjes (ca. 3 cm.) gesneden

  • 1 theel. bruine basterdsuiker

  • 1/2 theel. zout

  • 1/2 theel. zwarte peper uit de molen

  • 1/2 theel. kaneelpoeder

  • 1/2 theel. gemberwortelpoeder

  • 2 eetl. (olijf)olie

  • 1 middelgrote ui, gesnipperd

  • 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt

  • 100 gram kleine champignons, schoongemaakt

  • 8 groene olijven, gehalveerd, ontpit
  • Boodschappen bestellen
    Benodigdheden
    Tajine of braadpan

    Bereidingswijze

    Schep in een kommetje suiker, zout, peper, kaneelpoeder en gemberwortelpoeder luchtig door elkaar. Verhit een kleine braadpan en laat de olie er even in rond walsen. Bak het vlees (tevoren droog gemaakt met keukenpapier) er onder regelmatig omscheppen aan alle kanten lichtbruin in. Strooi het suiker mengsel er over en schep de ui en het knoflook er door.

    Schenk er zoveel kokend water bij tot het vlees net niet helemaal onder ligt. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron en leg een deksel op de pan. Laat alles 60 minuten zachtjes sudderen (in een echte tajine dient u op ca. 75 minuten te rekenen).

    Verdeel 5 - 7 minuten voor het einde van de suddertijd champignons en olijven over het vlees. Neem na de suddertijd het deksel van de pan en laat alles dan nog zolang zachtjes koken tot door het indampen een heel licht gebonden saus is verkregen. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje zout toe.

    Serveertip

    Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Geef er een komkommersalade met bosuitjes en het brood van de Marokkaanse bakker bij.

    Dit recept is te vinden in:

    Laatste reacties

    anonymousmagic avatar
    anonymousmagic 20-07-2010

    "Bak het vlees (tevoren droog gemaakt met keukenpapier) er onder regelmatig omscheppen aan alle kanten lichtbruin in." In de tajine of een andere pan? Ik geloof dat hier een woordje mist...

    kaand050 avatar
    kaand050 14-11-2003

    prima, ik doe er nog wat artisjokharten bij; een enkele keer ook vijgen.

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten