Bramensap
- 30-60 min.
Overheerlijke sap of saus voor onder andere door de yoghurt. In mijn ouderlijk huis is een koelkast zonder zelfgemaakte bramensap bijna onvoorstelbaar.
Ingrediënten
Ik had toevallig 750 gram bramen over maar elke andere hoeveelheid kan ook, pas daarop de toe te voegen suiker en het water aan. - 750 gram rijpe bramen- ruim twee liter water
- 130 tot 150 gram rietsuiker.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 865,50 kcal |
Koolhydraten | 184,52 g |
Eiwitten | 7,49 g |
Vetten | 1,50 g |
Benodigdheden
Zeef, kaasdoek, schone flessen met dop, eventueel een trechtertje.
Voorbereiding
Controleer alle bramen op beestjes binnen in en verwijder eventuele steeltjes.
Bereidingswijze
Doe de bramen in een grote pan die niet van aluminium is, voeg de suiker en het water toe. Breng de massa aan de kook en roer af en toe. Eenmaal aan de kook zet je het vuur lager en laat je het ongeveer 30 minuten zonder deksel verder pruttelen. Roer af en toe door. Bekleed een zeef met de kaasdoek en plaats er een grote pan, kom of schaal onder. Stort de bramenmassa in de zeef en druk het pulp dat achterblijft goed aan. Alleen de pitjes en rotzooi blijven achter in de kaasdoek. Vul de flessen met het sap en zet de flessen, eenmaal afgekoeld, weg op een donkere en koele plek. Het sap is zo enige maanden houdbaar
Serveertip
Wij gebruikten dit thuis elke dag door de yoghurt. Over vruchtenijs smaakt dit ook heerlijk. Of doe iets leuks met chocola en bramensap.