Fruit-ijslolly's .

  • Kinderkeuken, Nagerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 22-08-2003
  • Fruit-ijslolly's .

    Fruit-ijslolly's .

    Fruit-ijslolly's .


Alle kinderen lusten wel een ijslolly, maar deze zijn speciaal( extra gezond)met vers fruit.

Deel dit recept

Ingrediënten
250 gram schoongemaakt zoet fruit- (bijvoorbeeld banaan, meloen) met:

2 eetlepels citroensap-

50 gram suiker + 75 gram water-



of:

250 gram schoongemaakt fruit dat als het rijp is fris-zoet is (bijvoorbeeld Nederlandse aardbeien, frambozen) met:

1 eetlepel citroensap-

75 gram suiker + 75 gram water.
Info:

Vrijwel alle zachte fruitsoorten kunnen voor deze ijslolly's gebruikt worden - perziken, abrikozen etc. wel eerst ontvellen.



minder geschikt zijn:

bramen (vlekken) en ananas (ijs wordt bros).



niet zo geschikt zijn bessen (vaak te zuur en hebben vervelende velletjes).



Tip:

Fruit met pitjes (zoals aardbeien en frambozen) vinden kinderen erg lekker en leuk, maar opa's en oma's die komen helpen om de ijslolly's op te eten zijn er - als ze een kunstgebit hebben - niet zo van gecharmeerd!.



Voordat het ingevroren wordt is het vruchtenmengsel mierzoet, maar dat is bedrieglijk, eenmaal bevroren is dat stukken minder geworden.



Het citroensap is, behalve voor de frisse smaak ook nodig om de kleur van het fruit te behouden.



Tip: Citroensap is te koop in gele plastic flesjes, na opening in de koelkast bewaren !



Tip:

Maak in de winter deze ijslolly's eens van (ontdooid) fruit uit de diepvries gemengd met banaan.

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
DIEPVRIEZER of DIEPVRIESVAK en iets om de ijslolly's in te bevriezen.
TIP:

Het afgebeelde ijslolly setje - heeft een handige oplossing voor het 'lekken' van de lolly's - namelijk opvangbakjes met zuigtuitjes! - Het is voor minder dan 2 euro (onder andere) bij Blokker verkrijgbaar, een minpuntje is dat het laatste beetje ijs soms met een theelepeltje uit de 'opvangbakjes' gehaald moet worden.



De ijslolly's kunnen ook in 4 plastic wegwerp koffiebekertjes gemaakt worden,

verder zijn dan nog nodig:

4 (ijslolly)stokjes of plastic lepeltjes, iets langer dan de hoogte van de bekertjes (geen metalen lepeltjes - daar vriezen straks vingertjes aan vast).

4 stukjes plasticfolie of 4 stukjes plastic van een plastic zak .

4 elastiekjes .

Voorbereiding

De ijslolly's kunnen ook in 4 plastic wegwerp koffiebekertjes gemaakt worden,

verder zijn dan nog nodig:

4 (ijslolly)stokjes of plastic lepeltjes, iets langer dan de hoogte van de bekertjes (geen metalen lepeltjes - daar vriezen straks vingertjes aan vast)

4 stukjes plasticfolie of 4 stukjes plastic van een plastic zak

4 elastiekjes



Ga als volgt te werk:

-Verdeel het gemaakte vruchtenmengsel over 4 koffiebekertjes (ongeveer half vol)

-Dek de bekertjes af met een stukje plastic en een elastiekje.

-Maak met een mesje een klein sneetje in het midden van het plastic en steek de stokjes (of lepeltjes) er door (zo blijven ze netjes rechtop en hoeft de vriezer niet steeds open om te kijken of het ijs al stevig genoeg is om de stokjes of lepeltjes overeind te houden).

Bereidingswijze

BEREIDEN (gewoon):
Maak het fruit schoon en 'pureer' het daarna met de - bij BENODIGDHEDEN vermelde - bijpassende hoeveelheid citroensap ( fijn prakken met een vork of bewerken met een staafmixer is het makkelijkst, er mogen best nog wat stukjes in zitten, een echte keukenmachine vuil maken loont alleen voor grote(re) hoeveelheden).



Doe de - bij BENODIGDHEDEN vermelde - bij het fruit passende hoeveelheid suiker en water in een steelpan.



Maak suikersiroop door de suiker en het water al roerend te verhitten tot de suiker is opgelost (het water hoeft niet te koken).



Meng de vruchtenpuree door de suikersiroop.



Vul de ijslolly vormpjes of koffiebekertjes, dek ze af en zet ze in een diepvriezer (of het vriesvak van de koelkast).
BEREIDEN (samen met kinderen):

Maak eerst zelf voor 4 ijslolly's siroop van 75 gram suiker en 75 gram water.



Verdeel de siroop over 4 diepe borden.



Laat elk kind z'n eigen stuk fruit kiezen.



Maak samen het fruit schoon en weeg per kind 80 gram van 'zijn' of 'haar' fruit af.



Laat ze het afgewogen deel fijn prakken in een diep bord met siroop - en het teveel aan fruit intussen lekker opeten.



Vul samen de vormpjes (wel goed de 'eigen' kleur onthouden) en vries de ijslolly's daarna in.

Serveertip

Tip: Als er meerdere ijslolly setjes gevuld moeten worden, kan er per diep bord - met een dubbele hoeveelheid siroop - steeds voor 2 lolly's fruit tegelijk geprakt worden.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

sjeeny avatar
sjeeny 14-04-2010

gaan we van de zomer lekker maken voor onze kleindochter:)

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten