Winterse soep
- Belgisch, Soep
- 60-120 min.
Recept uit de Vlaamse Rupelstreek
Ingrediënten 4 personen
VOOR DE BASISBOUILLON:-kalfsbeenderen, kalfsschenkel of staart
-1 dikke ui; 1 wortel; 2 preigroen
-1 tak selderij
-tijm, laurier, peper en zout
VERDER:
-2 uien (in stukjes)
-4 preiwit
-4 takken selderij
-2 stronken witloof
-1 flesje Duvel bier
-50 g boter
-bloem
-100 g gezouten spek (in dunne snippers)
Voorbereiding
-probeer de basisbouillon daags voordien te maken!
-zet beenderen en vlees in koud water met wat zout op het vuur, samen met de grof gesneden groenten
-zachtjes 50 min laten koken
-dan, zorgvuldig zeven
Bereidingswijze
afwerking is als volgt:
-snij de soepgroenten in stukjes en stoof ze in wat boter en bestrooi met 2 eetlepels bloem en giet de bouillon erbij
-laten pruttelen en gaarkoken op zacht vuurtje
-alles mixen en zeven
-snij intussen 1 stronk witlof in snippers en stoof met het spek in een klontje boter
-bij de soep voegen en alles nog eens laten doorkoken
-op smaak brengen met snufje zout en peper
-op het laatst 3/4 van fet flesje Duvel erbij
-zorg dat de soep niet meer kookt
Serveertip
geef de soep warm met een sneetje bruin boerebrood en boter