Gazpacho met garnalen

  • Spaans, Soep
  • 60-120 min.

Niet voor niets stamt deze koude soep uit het Spaanse Andalucia, waar de zomer zo verzengend heet kan zijn dat je niet aan hete soep moet denken. Gazpacho is van oorsprong een eenvoudige, boerse soep van oud brood, knoflook, olie en azijn. Pas na de ontdekking van de Nieuwe Wereld, toen tomaten en paprika's gentroduceerd werden in Europa kreeg gazpacho z'n huidige samenstelling en rode kleur. Rianne Buis publiceerde dit recept in het dagblad Trouw.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
de soep:

1 1/4 kg rijpe, stevige (kers)tomaten, 3 zongedroogde tomaten in olie, en 4 eetlepels van de olie, 1 snee stevig witbrood (liefst zuurdesembrood), zonder korst, 1 komkommer, geschild, 1 teen knoflook, fijngehakt, 1 theelepel fijngesneden verse rode peper, zonder zaadjes, 1 eetlepel fijngehakte ui, 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn of sherryazijn, 1 volle theelepel suiker, zout, versgemalen peper.

Voor het garnituur:

100 g gekookte garnalen, 1/2 avocado, in blokjes gesneden en bedruppeld met citroensap, fijngehakte koriander of bladpeterselie, (zelfgebakken) croutons.

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Het belangrijkste is om rijpe, rode tomaten te kiezen met veel smaak. Kerstomaten zijn ideaal, net als kleine romatomaten. Trostomaten of Tasty Tom-tomaten zijn ook goed. Om de soep nog voller van smaak te maken pureer ik zongedroogde tomaat (in olie) toe. Het lukt niet om alle ingredienten in een keer te pureren, dus pureer in twee gedeelten.

Voorbereiding

Snijd de tomaten en gedroogde tomaten in stukken, verkruimel het brood en snijd de komkommer in blokken. Pureer alle ingredienten voor de soep in twee gedeelten tot een gladde massa.

Bereidingswijze

Wrijf eventueel door een zeef voor een gladder structuur. Koel de soep minstens 1 uur en breng zonodig op smaak met azijn, zout, peper en suiker.

Serveertip

Garneer de soep met garnalen, avocado, groene kruiden en croutons. Geef er versgeroosterd, knapperig (zuurdesem)brood bij.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

stryx avatar
stryx

Doorsturen

Home Recepten