1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Franse keuken
  5. Clafoutis
  6. Clafoutis 2.

Clafoutis 2.

  • Frans, Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 31-07-2003

Ingrediënten 6 personen


500 gram zoete zwarte kersen-eventueel: 2 - 3 eetlepels Kirsch

voor het beslag:
75 gram suiker

3 eieren
125 gram bloem

1/4 theelepel zout
1/4 liter melk


verder (om de clafoutis te bestrooien):

circa 2 eetlepels poedersuiker.



Verder heb je nodig


OVEN

GARDE, KEUKENMACHINE OF MIXER

QUICHEVORM (circa 24 centimeter).


De 'echte' clafoutis komt van oorsprong uit de Franse streken Limousin en Auvergne en wordt daar altijd gemaakt met kersen, maar in de rest van Frankrijk wordt ook wel ander fruit gebruikt.
Een clafoutis is geen echte taart en lijkt eigenlijk nog het meest op een veredelde pannenkoek.
Clafoutis wordt lauwwarm gegeten en in Frankrijk geserveerd als nagerecht.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding


Was de kersen en laat ze in een zeef uit lekken.Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, zet een gasoven op stand 3-1/2.

LET OP:

Een Clafoutis wordt in een dichte vorm gebakken, gebruik geen springvorm want daar 'lekt' het beslag uit.
OVENTIJD: circa 45 minuten - AFKOELEN: circa 15 - 30 minuten.
Tip: De oventijd kan per oven verschillen en kan oplopen tot circa 1 uur. Noteer de tijd voor de volgende keer of zet de oven dan iets hoger.


Ontpit de kersen.



Besprenkel de kersen met Kirsch (indien gewenst).

Bereidingswijze

Vet de vorm in.

Klop - in een kom - de eieren samen met de suiker schuimig (gebruik een garde, een keukenmachine of mixer).

Klop de bloem door het suiker en ei-mengsel

Doe de melk en het zout er bij en klop door tot er een glad beslag ontstaan is.

Schenk een dun laagje beslag in de quichevorm: Net genoeg om de bodem mee te bedekken - circa 1/2 centimeter, draai even met de vorm zo dat het beslag goed uitloopt.

Zet de vorm (circa 5 minuten) in de oven tot het beslag gestold is - de oven hoeft hiervoor nog niet op temperatuur te zijn.

Gebruik pannenlappen, haal de vorm met het gestolde beslag uit de oven en verdeel de kersen over het gestolde beslag.

Giet de rest van het beslag over de kersen en bak de clafoutis, als de oven op temperatuur is, in het midden van de oven in circa 40 - 45 minuten gaar en goudbruin (een mes dat er midden in gestoken wordt moet er schoon uit komen, bak zo nodig wat langer).

Laat de clafoutis buiten de oven tot lauw af koelen.

Serveertip

Bestrooi de clafoutis vlak voor het serveren Tip:

In plaats van kersen kan elke soort fruit - eventueel nog besprenkeld met een er bij passende dranksoort - gebruikt worden.



Overrijp (niet rot!) of beschadigd fruit kan prima gebruikt worden, maar vermijd zuur fruit zoals rode besjes of rabarber want daarmee wordt de clafoutis niet lekker.

met poedersuiker.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ghislaine000


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ghislaine000
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top