1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Spaanse keuken
  5. Paella
  6. Paella Valenciana

Paella Valenciana

Door: viske___

  • Spaans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 29-07-2003

Ingrediënten 8 personen


1 kg ronde rijst; 3/4 l groentebouillon; 1/4 l droge witte wijn; 1 braadkip, in stukken; 1 kg kleine mosselen (of andere schelpen); 1 kg stevige vis (bv zwaardvis of zeewolf); 8 gamba's; 1 ui; 2 rode parika's; 200 g doperwtjes (diepvries); 2 vleestomaten; olijfolie; 4 teentjes knoflook; 1 plukje saffraan; olijfolie; paprikapoeder; peper uit de molen en zeezout



Met kip en zeevruchten (Andalusie) voor 8 pers.Paella was voedsel van arme mensen. In een grote pan vezamelden ze alles wat op dat moment voorhanden was: rijst, kip, groenten, slakken.... Paella = feest! Een must op uw tuinparty!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de groentebouillon en de wijn, los er de saffraan in op. Spoel de mosselen. Snij de vis in 8 even grote stukken. Pel de ui en de knoflook, snipper ze fijn. Snij de paprika's in reepjes of stukjes. Pel de tomaten, snij ze in stukjes.

Bereidingswijze

Bak de gamba's een paar minuten in hete olijfolie. Neem ze uit de pan. Bak in de zelfde pan de gekruide stukken vis gedurende 1 min. aan elke kant. Zet ze even opzij. Bak in een andere pan de gekruide kip gaar in de olijfolie. Verhit vrij veel olijfolie in een pallapan. Fruit de ui glazig. Doe er de rijstkorrels bij, roerbak ze glazig zijn. Voeg er de paprika's, de tomaat en de knoflook aan toe. Kruid met paprikapoeder, peper en zout. Schenk er de warme bouillon bij, tot alles net onderstaat. Laat 15 min. zacht koken. Doe de doperwtjes en de kip bij de rijst. Laat nog 5 min. op een zacht vuur staan. Leg er de vis, de schelpen en de gamba's op de rijst. Zet nog even op het vuur, tot de schelpen open zijn.

Serveertip

Gebruik voor paella altijd rijst met een ronde korrel. Alleen die rijst absorbeert goed en wordt beetzacht zonder papperig te worden.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van viske___
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top