Lamsschouder in stukken

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 23-07-2003

Hoewel we in ons land elk jaar wat meer lamsvlees eten, blijkt de belangstelling voor de minder malse delen van het lam vrijwel nihil te zijn. Dat vrijwel niemand op het idee komt om een stukje lamsvlees te stoven is begrijpelijk. Het stoven kost tijd en die willen we voor de bereiding van een doordeweekse maaltijd liever niet uittrekken.

Jammer want met het vlees van een ontbeende lamsschouder kun je tal van bijzondere gerechten samenstellen. Dit recept levert u het bewijs.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 300 - 350 gram lamsschoudervlees

  • 1 1/2 eetl. bloem, gezeefd

  • 1/3 theel. scherpe kerriepoeder (Madras)

  • 1/3 theel. milde paprikapoeder

  • 1/3 theel. chilipoeder

  • zout

  • 35 gram boter

  • 2 eetl. (zonnebloem)olie

  • 1 grote ui, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, ragfijn gesnipperd

  • 2 dl droge witte wijn, zoals Chardonnay

  • 1 komkommer

  • 1 eetl. fijngesneden bieslook
  • Boodschappen bestellen
    Voedingswaarde per portie
    Voedingswaarde Eenheid
    Energie 313,24 kcal
    Koolhydraten 6,51 g
    Eiwitten 17,34 g
    Vetten 20,32 g
    Benodigdheden
    Braadpan

    Bereidingswijze

    Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in stukken van ca. 2 1/2 centimeter. Schep bloem in een grote plastic zak. Voeg kerrie-, paprika- en chilipoeder en wat zout toe. Leg het vlees in de zak en schud alles zolang tot het vlees aan alle kanten met een gekruid bloemlaagje is omgeven. Verhit een (braad)pan met dikke bodem en laat boter en olie heet worden.

    Wacht tot het schuim van de boter begint weg te trekken. Laat het vlees er, onder regelmatig omscheppen, 4 minuten in bakken. Strooi er vervolgens ui en knoflook over. Temper de warmtebron. Laat alles opnieuw, onder regelmatig omscheppen, 4 minuten (ditmaal zachtjes) bakken. Schenk de wijn er bij en voeg nog zoveel heet water toe tot alles net onder ligt.

    Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron opnieuw. Leg het deksel op de pan. Laat het gerecht in 1 uur zachtjes gaar stoven. Roer het gerecht van tijd tot tijd even krachtig door. Boen intussen de komkommer onder stromend koud water. Verwijder de uiteinden en snijd de komkommer overlangs door.

    Neem het een lepeltje het zaad uit beide helften weg. Snijd de helften in pinkbrede boogjes. Leg ze in een vergiet. Strooi er wat zout over en laat de boogjes uitlekken. Voeg de boogjes enkele minuten voor het einde van de stooftijd aan het gerecht toe.

    Serveertip

    Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Strooi bieslook er over. Dien er apart droog gekookte rijst, couscous of een kleine Italiaanse pastasoort, zoals fusilli, bij op.

    Laatste reacties

    harmony avatar
    harmony 02-09-2003

    Lekker! Ben dol op gestoofd lamsvlees. Ook lekker met tomaat, aubergine, ui en courgette, veel knoflook, peper en zout en laurier (en alle kruiden die je er lekker bij vindt).

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten