Gekruide boontjes

  • Indiaas, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 12-07-2003

Het gerecht hoort oorspronkelijk thuis in India en Sri Lanka. De gekruide boontjes kunnen bij vrijwel alle hoofdgerechten uit de verschillende Aziatische keuken worden gegeven. In ons land sluiten ze goed aan bij gerechten (vis, vlees en gevogelte) van de barbecue, hete plaat of grillpan.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Sperzieboontjes en haricots verts laten zich in een Indiaas jasje waarschijnlijk nog beter smaken dan de gekookte boontjes zoals wij, omgeschud met een klontje boter en bestrooid met nootmuskaat, ze in ons land meestal opdienen. Vast staat wel dat de 'gekruide boontjes' bijzonder goed bij geroosterde vis, vlees en gevogelte van de barbecue smaken.*******************************************************************************
650-750 gram jonge(dunne)sperzieboontjes of haricots verts*3 eetl. ghee, geklaarde boter of(zonnebloem)olie*3 grote rijpe (egravechte Italiaanse)tomaten, ontveld, vruchtvlees in stukjes gesneden*1 middelgrote ui, gesnipperd*2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt*1 eetl. fijngeraspte verse gemberwortel*1 theel. kurkuma (geelwortel - koenjit)*1 theel. garam masala, kant-en-klaar uit potje*zout*enkele druppels limoen- of citroensap*
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
zeef of vergiet*wok*mes*

Voorbereiding

Kijk de boontjes na op ongerechtigheden. Spoel ze enkele malen in ruim koud water. Neem de uiteinden weg en breek de boontjes in stukjes van ca. 5 cm. Laat ze op een zeef of in een vergiet uitlekken en zoveel mogelijk opdrogen.

Bereidingswijze

Verhit een wok en laat de ghee, geklaarde boter of (zonnebloem)olie er even in rondwalsen. Temper de warmtebron. Laat de ui zolang zachtjes fruiten tot ze glazig ziet. Schep knoflook en gemberwortel er door. Doe er na 1 minuut tomaten, kurkuma en garam masala bij. Roer alles krachtig door elkaar. Schep de boontje er door. Laat alles, onder voortdurend omscheppenen 2 minuten zachtjes bakken. Schenk er 1 deciliter kokend water (of bouillon) bij. Voeg een beetje zout toe. Leg het deksel op de pan en laat alles 5 - 7 minuten zachtjes sudderen.

Let op: de boontjes moeten wel knapperig blijven. Sprenkel er vlak voor het opdienen limoen- of citroensap over en schep alles nog eenmaal om.

Serveertip

Presentatie:Presentatie: dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Geef er eventueel apart 1 of 2 in partjes gesneden limoenen of kleine citroenen bij.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten